Poskupele neke komunalne usluge, raspisani konkursi za civilni sektor

Sednica Opštinskog veća opštine Aleksinac, održana 29. decembra, pretežno je bila posvećena odlukama koje su u nadležnosti ovog izvršnog tela. Raspisano je više javnih konkursa za dodelu sredstava namenjenih udruženjima građana za sprovođenje programskih aktivnosti od javnog značaja u više oblasti.

Većnici su dali i saglasnost za nove cenovnike za usluge aleksinačkih javnih preduzeća. Ti cenovnici, kako je objašnjeno zbog poskupljenja repromaterijala, kod većine stavki su u proseku veći za pet odsto.

Veće je usvojilo i Pravilnik o subvencijama cena komunalnih usluga za korisnike novčane socijalne pomoći i uvećane novčane pomoći. Njima će iz opštinskog budžeta biti potpuno subvencionisani računi „Komunalnih uslugaˮ, kao i potrošnja vode do 20 metara kubnih po domaćinstvu.

Nakon što je usvojen Pravilnik, članovi Opštinskog veća uz određene primedbe, usvojili su i Rešenje o finansiranju sporta u našoj opštini za 2022. godinu. Za ove namene opredeljeno je na godišnjem nivou oko 23 miliona dinara. U narednoj godini nešto više sredstava, par desetina hiljada, dobijaće fudbalski klubovi u opštinskoj ligi zbog, kako je rečeno, novih troškova. Oni će biti u obavezi da imaju na utakmicama profesionalno obezbeđenje.

Za udruženja građana u oblasti kulture opredeljeno je 6,8 miliona, od toga za kulturno umetnička društva 1,5 , za udruženja u kulturi 2,8 i za crkve i verske zajednice 2,5 miliona dinara. Za funkcionisanje udruženja pripadnika nacionalnih manjina namenjeno je 500.000 dinara. Raspisan je i javni konkurs za dodelu budžetskih sredstava od javnog interesa u oblasti civilne odbrane vredan 2,5 miliona dinara. Taj novac je namenjen strelcima , njih 36, koji su zaduženi za protivgradnu odbranu. Oni će u mesecima angažovanja u netu mesečno dobijati po 6.000 iz opštinske kase.

Kod dva javna konkursa namenjena civilnom sektoru došlo je do povećanja budžeta. Za udruženja koja se bave socio-humanitarnim aktivnostima opredeljeno je 3,1 milion, što je za 300.000 više u odnosu na 2021. godinu. Udruženjima koja se bave ekologijom, zaštitom životne sredine, lovom i još nekim delatnostima na raspolaganju će biti 4,3 miliona ili 800.000 više nego u ovoj godini.

Rok za podnošenje prijave i predloga programa za učesnike na ovim konkursima je 21. januar 2022. godine, a obrasci za konkurisanje se mogu preuzeti na zvaničnom sajtu Opštine Aleksinac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

seven − 7 =