Поскупеле неке комуналне услуге, расписани конкурси за цивилни сектор

Седница Општинског већа општине Алексинац, одржана 29. децембра, претежно је била посвећена одлукама које су у надлежности овог извршног тела. Расписано је више јавних конкурса за доделу средстава намењених удружењима грађана за спровођење програмских активности од јавног значаја у више области.

Већници су дали и сагласност за нове ценовнике за услуге алексиначких јавних предузећа. Ти ценовници, како је објашњено због поскупљења репроматеријала, код већине ставки су у просеку већи за пет одсто.

Веће је усвојило и Правилник о субвенцијама цена комуналних услуга за кориснике новчане социјалне помоћи и увећане новчане помоћи. Њима ће из општинског буџета бити потпуно субвенционисани рачуни „Комуналних услугаˮ, као и потрошња воде до 20 метара кубних по домаћинству.

Након што је усвојен Правилник, чланови Општинског већа уз одређене примедбе, усвојили су и Решење о финансирању спорта у нашој општини за 2022. годину. За ове намене опредељено је на годишњем нивоу око 23 милиона динара. У наредној години нешто више средстава, пар десетина хиљада, добијаће фудбалски клубови у општинској лиги због, како је речено, нових трошкова. Они ће бити у обавези да имају на утакмицама професионално обезбеђење.

За удружења грађана у области културе опредељено је 6,8 милиона, од тога за културно уметничка друштва 1,5 , за удружења у култури 2,8 и за цркве и верске заједнице 2,5 милиона динара. За функционисање удружења припадника националних мањина намењено је 500.000 динара. Расписан је и јавни конкурс за доделу буџетских средстава од јавног интереса у области цивилне одбране вредан 2,5 милиона динара. Тај новац је намењен стрелцима , њих 36, који су задужени за противградну одбрану. Они ће у месецима ангажовања у нету месечно добијати по 6.000 из општинске касе.

Код два јавна конкурса намењена цивилном сектору дошло је до повећања буџета. За удружења која се баве социо-хуманитарним активностима опредељено је 3,1 милион, што је за 300.000 више у односу на 2021. годину. Удружењима која се баве екологијом, заштитом животне средине, ловом и још неким делатностима на располагању ће бити 4,3 милиона или 800.000 више него у овој години.

Рок за подношење пријаве и предлога програма за учеснике на овим конкурсима је 21. јануар 2022. године, а обрасци за конкурисање се могу преузети на званичном сајту Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − 5 =