Положај Рома у нашој општини: Помака има, али недовољно, предњачи образовање

Припадници ромске заједнице на подручју наше општине углавном су сконцетрисани у неколико насеља која се разликују по комуналној инфраструктури, из чега произилази и разлика у стандарду, образовању и животним навикама. У алексиначком Удружењу Ромкиња „Нада” немају тачне податке о школском обухвату деце ромске националности, али се стиче утисак, како кажу у овој организацији, да све већи број припадника овог народа са подручја наше општине уписује средњу школу и факултет.

Према речима Наташе Петровић из „Наде”,  то показује да су алексиначки Роми у области образовања направили одређени напредак, док у неким другим областима то није случај. Као незадовољавајуће стање наша саговорница истиче пре свега становање.

− Што се тиче становања и културе нисмо успели ту много да допремо до већинског становништва, а и до самих Рома. Свако насеље има другачији проблем, другачије потребе. Нашој школи гравитирају ученици из Солунске улице и они имају проблем са водоснабдевањем, са канализацијом, са кућама једноставно, док у другим насељима као што је „Васа Николић” и „Шуматовачка”, ту су куће од чврстог материјала, имају канализацију, имају воду, али ту нам деца мигрирају и одлазе у иностранство − каже председница јединог активног удружења Рома на подручје општине Алексинац.

Наташа Петровић се осврнула и на проблем здравствене заштите и каже да у тој области има помака ка бољем, али још увек недовољно и најављује још јачу сарадњу са локалном самоуправом у решавању одређених проблема.

− Што се тиче здравствене заштите, ту имамо велики број вакцинисане деце, одрађених прегледа и још других едукација, што се тиче здравствених медијатора. Полако покрећемо тај точак, што би се рекло, ка бољем. Највећи успех смо направили у области образовања где је већи број уписане деце у школе и вртиће, а видећемо са институцијама и са нашом локалном самоупавом да то још мало унапредимо − поручила је челница ромског удружења.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 13 =