Подсећање на једну велику жену

Свечаном академијом и откривањем мурала синоћ је обележена 160. годишњица од рођења Јелене Димитријевић, наше књижевнице, списатељице, феминисткиње и путописца.

Пре него што су током свечане академије о Јелени и њеним делима говорили историчар Зоран Стевановић и Давид Петровић уз музички програм који је припремила виолинисткиња Љубица Величковић,  присутнима се обратио председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

− Задовољство је да можемо да се подсетимо ко је била Јелена Димитријевић, а уједно да оставимо траг нашим млађим генерацијама у виду овог мурала, да не заборабвимо не само Јелену Димитријевић, већ и оне знамените алексинчане чије мурале Општина Алексинац финансира у последњих годину и по дана − рекао је Радичевић.

Мурал који је представљен пре свечане академије осликао је Стеван Шоун у оквиру пројекта „Изузетне жене Србије”, а који реализује Амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и Општином Алексинац, па је то био повод  да у званичну посету Алексинцу дође и амбасадор Краљевине Холандије Joust Reintjes.

− Амбасада више од пола године ради на пројекту у оквиру којег смо до сада открили три мурала посвећених изузетним женама које су оставиле траг у историји Србије. Овде нисмо само због Јелене Димитријевић, већ због жена уопште. Холандска Влада врло снажно осећа своју улогу и потребу да се заузме за једнакла права за жене − казао је између осталог холандски амбасадор.

Иначе, Јеленa Ј. Димитријевић, жена која је добар део живота провела у Алексинцу била је писац, песникиња, болничарка и пре свега велики борац за женска права.

− У временима када су се улоге жена знатно разликовале од данашњих и кад је слобода деловања жене била веома сужена, оне су ипак биле довољно јаке и храбре да се међу другим женама, али и мушкарцима истакну и оставе свој печат у историји Србије. У оквиру овог пројекта одаћемо им својеврсно признање, многе генерације ће их упознати, а искусније ће се подсетити значаја аутентичних хероина свог времена. Драго нам је да је Јелена нашла своје место у Алексинцу и велика нам је част што је Алексинац део пројекта који промовише партиципацију жена у свим сегментима друштва − рекла је током академије Данијела Павловић, председница Комисије за родну равноправност општине Алексинац.

На крају програма глумица Народног позоришта у Нишу Драгана Јовановић  одиграла је Монодраму „Јелена Ј. Димитријевић – Писма из Ниша“  и тиме одала почаст овој великој жени.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 12 =