Počelo obeležavanje Vaskršnjih praznika u Žitkovcu

U hramovima na teritoriji naše opštine juče je večernjim služenjem obeležen Veliki petak, dana kada je Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti. Bogosluženjima na ovaj dan obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.

Tako je bilo i u Žitkovcu, u hramu Svetog Arhangela Gavrila, gde je veliki broj vernika prisustvovao opelu Hristovom koje je trajalo do ponoći, nakon čega je usledila tradicionalna litija centralnim ulica ovog mesta.

U povratku, vernici predvođeni sveštenstvom kružili su oko hrama, a potom su prolaskom ispod plaštanice prisustvovali nastavku Svete liturgije. Na kraju službe prisutne, a pre svega mlade ljude, je pozdravio starešina hrama protonamesnik Aleksadar Lukić i pozvao ih da prisustvuju Vaskršnjoj liturgiji koja će se održati u sutra, u nedelju, od 8 sati.

Nakon nedeljne liturgije uslediće već tradicionalno takmičenje u tucanju uskršnjim jajima za meštane uz prigodan kulturno-umetnički program koji su pripremili KUD „Mladost” i Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičaj”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

thirteen − six =