Почело обележавање Васкршњих празника у Житковцу

У храмовима на територији наше општине јуче је вечерњим служењем обележен Велики петак, дана када је Исус Христос осуђен и разапет на Голготи. Богослужењима на овај дан обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара, који симболично представља Христов гроб, износи плаштаница.

Тако је било и у Житковцу, у храму Светог Архангела Гаврила, где је велики број верника присуствовао опелу Христовом које је трајало до поноћи, након чега је уследила традиционална литија централним улица овог места.

У повратку, верници предвођени свештенством кружили су око храма, а потом су проласком испод плаштанице присуствовали наставку Свете литургије. На крају службе присутне, а пре свега младе људе, је поздравио старешина храма протонамесник Алексадар Лукић и позвао их да присуствују Васкршњој литургији која ће се одржати у сутра, у недељу, од 8 сати.

Након недељне литургије уследиће већ традиционално такмичење у туцању ускршњим јајима за мештане уз пригодан културно-уметнички програм који су припремили КУД „Младост” и Удружење стваралаца у култури „Завичај”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =