Жут картон за медије на трибини о медијима

Велика сала нишког Универзитета је била место сусрета познатих  новинарских посленика са Косова и Метохије, садашњих Нишлија пореклом са тог простора, као и грађана заинтересованих за дешавања у овој, још увек, макар формално, српској покрајини. Повод окупљања у четвртак 21. априла била је промоција књиге есеја „Сведочења и тумачења” аутора Ђорђа Јевтића, дугогодишњег новинара разних редакција,  поред осталог и Танјуга од 1974. до 1997. године са КиМ.

У књизи је сабрано четрдесетак приказа и есеја о српским ствараоцима на КиМ. У томе је њена несумњива вредност и у историјском али и у естетском смислу. Она је сведочанство живота Срба на тим просторима у једном тешком времену, сведочанство њиховог стваралачког духа у борби за опстанак. И поред тог изазова, аутор није занемарио и књижевну вредност насталих дела, дајући прецизну и критичку оцену кроз естетске критеријуме.

Говорећи позитивно о Јевтићевом раду и стваралашту, књижевник и новинар Живојин Ракочевић је на крају покушао да цео тај период у стваралачком, животном  и политичком оцењивању сведе у три речи – „мучнина због идеологије”. О аутору и његовом делу своје ставове су изнели и професор др Драгиша Бојовић, Рада Комазец, главна уредница „Јединства” и професор др Зоран Арацки.

На овој промоцији је било речи и о медијима и новинарству данас. Осим што су се присутни на кратко подсетили  значајних новинарских  имена који су исписали не само историју новинарства на КиМ, већ и југословенску, излагачи су указали и на садашњу српску медијску сцену. Јевтић је истакао постигнућа и мане након формирања медија на српском после потпуног медијског мрака 1999. године. Рада Комазец је предочила значај постојања и рада недељника „Јединство”, некада дневног листа, као сведока живљења Срба на тим просторима. Она је напоменула да је редакција ових новина била увек уз свој народ и да је напустила Приштину када су то због безбедности од ње захтевале међународне снаге.

Професор др Зоран Арацки, некадашњи предавач новинарства на више факултета и дугогодишњи новинар, оценио је да су новинари идеолошки подељенији него само српско друштво и позвао их да се изборе за професију, односно за истинито информисање. Председник УНС-а Живојин Ракочевић је, на основу искуства стеченог у сусретима са страним новинарима на КиМ и његових боравака у иностранству, закључио да већина иностраних медија прати спољну политику своје владе, али, када су у питању локални медији, они ће одговорно извештавати према својој средини и критиковаће друштвено неприхватљиве појаве.

У дискусију су се укључили посетиоци трибине. Већина њих је била незадовољна што је било слабог интересовања локалних медија за ову тему, нпр. изостанак присуства јавног сервиса.

На трибини су присуствовали и алексиначки новинари, који су аутора упознали још пре пет година када је био гост једног сличног окупљања у граду на Моравици, а Јевтић је 2020. године у родној Сушици, крај Грачанице, био домаћин групи новинара из Алексинца и Сокобање.

Издавач књиге је „Панорама – Јединство”. Скуп је организова Студентски културни центар Ниш.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − twelve =