Патротизам и љубав у стиху

Алексинац је јуче угостио поете из неколико књижевних друштава из десет српских насеља и једног Ирачанина. Песници су у оквиру 13. сусрета под називом „Рајевском у част” у великој сали Дома културе говорили своје љубавне и родољубиве песме. Поред тога, они су издања својих књига придодали књижном фонд библиотеке, која се формира у част ових сусрета. До сада је прикупљено око 200 наслова.

Ове године, због тмурних облака и неизвесности око кише, ови сусрети први пут су одржани у затвореном простору, уместо испод столетних липа у порти цркве Свете Тројице, односно руске цркве у Горњем Адровцу.

Мирослав Здравковић, председник Књижевног клуба „Велимир Рајић” из Алексинца, који је и организатор сусрета под покровитељством Општине Алексинац, оценио је овај скуп као веома успешним, имајући у виду тренутну ситуацију око епидемије.

− Имали смо 27 учесника са стране и неколико из Алексинца. Сусрете смо одржали у Алексинцу, превасходно због озвучења, јер људи из Центра за културу никако нису могли да у Адровцу поставе уређаје због претње да ће бити кише − каже председник алексиначког удружења за наш медиј, пре него што је са делегацијом и заинтересованим учесницима кренуо у Горњи Адровдац да на споменик пуковинику Рајевском положи цвеће.

Пуковник Николај Николајевич Рајевски је руски официр, племић и добровољац у Првом српско-турском рату 1876. године; погинуо је у Боју код Горњег Адровца. На место његовог страдања подигнут је споменик и црква. Многи су у Рајевском препознали прототип Толстојевог лика грофа Вронског у кљижевном делу „Ана Карењина”.

На алексиначкој сцени своје стихове говорили су: Љиљана Глигоријевић из Житковца, група нишкиих песника – Љубинка Буба Вранић, Милијана Јовановић, Љиљана Радојковић, Милорад Мића Цветковић, Мирослав Мишо Бакрач, Биљана Станојевић и Зорица Станковић. Из Београда су стигли Мирослав Миша Болтрес, Весна Стајкојска и Виолета Божовић, а из Крагујевца Ненад Глишић и Олга Драгаш.

Мира Ђермановић, Драган Величковић и Горица Додеровић су дошли из Лесковца, а Јован Димитријевић из Грделице. Из суседне Сокобање наступили су: Хранимир Хране Милојковић, Љубиша Вељковић и Магделена Ристић, а из Ћуприје Александар Сингер Дрндаревић. Трстеничани,Томислав Димитријевић и Милош Милошевић Шика, такође су рецитовали своје стихове, а учесници сусрета су и Мирослав Митровић и Здравко Сретеновић из Багрдана. Стални учесник сусрета је и Ирачанин Сабах Ал Зубеиди, који живи у Београду.

Боје Алексинчана, у песничком смислу, бранили су Момир Дамјанић, Маријана Милошевић, Александра Стојковић, Тања Ганић и Мирослав Здравковић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =