Пасуљ или гулаш, нека изволи ко шта воли

Село Радевац и његови становници негујући традицију и чувајући своја кулинарска наслеђа јуче, у недељу, по други пут у порти тамошње цркве организовали су „Радевачку гулашијаду” на којој се такмичило 14 екипа, четири у категорији спремања гулаша и десет у припреми пасуља. Своја кулинарска умећа осим домаћих такмичара показали су и учесници из околних села Крушја, Гредетина и Трњана, као и из крушевачког Великог Шиљеговца.

Најукуснији пасуљ, по оцени жирија кога је предводио Раде Панић из Великог Шиљеговца, је скувала екипа „Горан Лолин” из Крушја, а најбољи гулаш домаћи тим „Голо брдо”. У категорији припреме пасуља друга је била екипа „Бокин” из Крушја, а у категорији кувања гулаша „Печењара Илић” из Радевца. У обе категорије треће место припало је симпатичној женској домаћој екипи под називом „ТиМ”.

У оквиру ове манифестације одржан је и традиционални крос. У сениорској конкуренцији први је био Ђорђе Милутиновић, други Андрија Стевановић и трећи Данило Милосављевић. Међу јуниорима најбржи је био Ђорђе Стојановић, други је стигао Алекса Степановић, а трећи Филип Тодоровић.

Треба рећи да је ово четврто такмичење у Радевцу када је у питању спремање пасуља, јер се манифестација првобитно одржавала у школском дворишту под називом „Пасуљијада”. Пошто је део мештана Радевца сматрао да треба да се организује и надметање у спремању гулаша овдашња месна заједница је преименовала манифестацију и преселила је у прикладнији амбијент у двориште цркве Свете Марије Магдалене, које је у природи и удаљено око два километара од насеља. Сада постоје одређена размишљања да се опет у назив манифестације врати реч пасуљијада, па остаје да се види под којим називом ће бити пето окупљање љубитеља добре хране и дружења.

Организатори су Месна заједница Радевац и овдашњи Црквени одбор, а пехаре награђенима је обезбедила Општина Алексинац.

Иначе, ови догађаји се организују на дан Велике Госпојине, што је празник и села. Колачар славе у цркви је био Јовица Јевтић из Радевца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × four =