Документарни филм о Томи Здравковићу затвара Филмске сусрете у Нишу

Поводом пројекције документарног филма „То је Тома” на затварању 57. Филмских сусрета у Нишу, у прес сали нишког хотела Амбасадор, одржана је конференција за медије. Атрактивност овог филма показала се присуством новинара из преко 20 редакција.

Филм је настао у копродукцији Центра за културу и уметност из Алексинца и Сити продукције из Ниша, а своје премијерно извођење имао је на да дан рођења Томе Здравковића, 20. новембра 2021. у његовом родном Алексинцу. Испред стваралачког тима који је радио на филму говорили су продуцент Сити продукције Оливер Пауновић, редитељ Владимир Ристић, стручни консултант Никола Канкараш и копродуцент у име алексиначког ЦКУ уредник програма Милош Паовић.

Према речима редитеља Ристића филм обилује новим подацима из живота великог уметника.

‒ Радити на овом филму је било напорно, али право задовољство. Поред тога што о Томи причају његова супруга, колеге и пријатељи, он има и аутобиографску ноту, јер наративни делови у филму су преузети из његових интервјуа ‒ каже редитељ Ристић.

Милош Паовић је истакао да је Тома Здравковић само један од великих људи рођених у Алексинцу и да у том граду постоји велика традиција неговања лика и дела познатих Алексинчана.

‒ Ми се с великим пијететом односимо према успоменама на све великане пореклом из нашег града. Поносни смо што су они део наше средине, нашег културног миљеа и нашег сензибилитета. Алексинац је по много чему специфичан и њих је заиста пуно. Није се Тома случајно родио у том граду, као ни Велимир Рајић, Михајло Рашић, Олга Ивановић и многи други. Алексинац је био један од епицентара грађанског живота у Србији на све начине од просветног до привредног, зато је и изнедрио толике великане. Манифестација „Сећање на Тому Здравкивића”, у оквиру које је настао овај филм, само је један део активности на очувању културе сећања ‒ каже Паовић.

Продуцент испред Сити продукције, Оливер Пауновић, наглашава да је требало много труда, храбрости и среће да се роди овај филм.

‒ Ушли смо у продукцију без икаквих калкулација јер је био велики професионални изазов створити овакав филм. Много тога се лошег десило за време снимања. Преминула су оба Томина брата, Иван и Новица, у кратком временском размаку. Ипак, наишли смо на пуно разумевање и помоћ свих битних саговорника. Поносан сам на екипу и мислим да је овај филм трајан и незаменљив документ о животу Томе Здравковића ‒ каже Пауновић.

Након што ће затворити Филмске сусрете у Нишу, филм „То је Тома” биће ових дана на репертоару фестивала документарних филмова Сити Фест, а већ су уследили позиви за неколико фестивала у земљама у окружењу. Паралелно са пројекцијама на фестивалима ускоро следе и ТВ премијере на телевизијама ТВ ЦГ и ТВ БН.

У сваком случају „То је Тома” је једна од најуспелијих промоција Алексинца у последњем периоду и можда прави рецепт за будућа деловања на пољу промоције наше општине и њених културно-туристичких вредности и осталих потенцијала.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + twenty =