Ово треба погледати: Из Крагујевца стиже изложба о алексиначком библиотекару

Центар за културу и уметност сутра, у уторак 23. маја, од 18 часова домаћин је изложбе посвећене животу и раду музичког педагога, библиотекара, космополите, филантропа и задужбинара Јована Ђ. Мирковића. Експонати који ће бити допремљени из Крагујевца биће изложени у Галерији Дома омладине.

Изложба је део пројекта „Људи који су мењали Србијуˮ, а овај професор је то био. Јован Ђ. Мирковић је рођен 1871. године у Београду, а Комуналну школу на немачком језику и класичну гимназију на мађарском језику завршио је у Панчеву. Симонову Трговачку школу у Берлину похађао је од 1889. до 1891, а од 1895. до 1898. године студирао је на Конзерваторијуму у Прагу, на коме је дипломирао с положеним испитима из свију предмета.

Професор Мирковић је каријеру могао направити у Београду, али је одабрао скроман живот и мукотрпан рад у унутрашњости Србије. Прво се обрео у Алексинцу, где је утемељио рад библиотеке. Више од деценије (1900 – 1912) Мирковић је предавао музику у алексиначкој Учитељској школи и, као хонорарни наставник, музику и немачки језик у Алексиначкој гимназији. Поред педагошког рада, Мирковић даје и значајан допринос библиотечкој делатности прихватањем да, у исто време, ради прво у школској књижници, а затим и у новооснованој Јавној библиотеци.

Мирковић је после 12 година службовања у Алексинцу, премештен у Крагујевац када је, 2. августа 1912. постављен за вишег учитеља музке у Крагујевачкој гимназији. По његовом одласку, за време рата, Јавна библиотека у Алексинцу није радила.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + fifteen =