Trezor

Ove godine subvencije 5.200 po hektaru

Iako je početkom godine bilo reči da će svi nosioci poljoprivrednih gazdinstava biti u obavezi da od 1. marta posete Upravu za trezor i na šalteru ove ustanove potvrde aktivan status svojih gazdinstava, od toga se odustalo. I ove, kao i prošle i pretprošle godine obnova je odrađena automatski pa su sva aktivna poljoprivredna gazdinstva zadržala svoj status i u ovoj 2019. godini.

Međutim, poljoprivrednici će ipak morati da posete šaltere Uprave za trezor kako bi od 1. marta pa do kraja aprila podneli zahtev za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji. Po tom zahtevu se dobijaju podsticaji u proizvodnji od četiri hiljade dinara po hektaru, kao i prošle godine, a takođe još 1.200 dinara po hektaru na ime subvencija za gorivo.

To znači da će po objedinjenom zahtevu nosioci poljoprivrednog gazdinstva, koje je u aktivnom statusu, ukupno dobiti pet hiljada i 200 dinara po hektaru prijavljene biljne proizvodnje. Kako je najavio resorni ministar, isplata ovih sredstava biće izvršena pet dana nakon prijem zahteva.

Prilikom podnošenja zahteva potrebno je da poljoprivrednici lično dođu u Upravu za trezor (bivši SDK) i ponesu sa sobom važeću ličnu kartu. Postoji mogućnost da umesto nosioca poljoprivrednog gazdinstva zahtev podnese i ovlašćeno lice, ali u tom slučaju potrebno je poneti i ovlašćenje na uvid. U slučaju promene u strukturi biljne proizvodnje, poželjno je prvo prijaviti izmene, a nakon toga podneti zahtev za subvencije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

eleven − four =