Ова алексиначка места су сада изложена Афричкој куги свиња

Афричка куга свиња поново угрожава општину Алексинац. Наиме, на делу ове локалне самоуправе регистрована је појава Афричке куге свиња и пет села су проглашена зараженим подручјем и преко 30 насеља за угрожено подручје. Епицентар је Доњи Адровац, па осим овог села у заражено подручје спадају и насеља Прћиловица, Житковац, Трњане и Горњи Адровац који су у полупречнику три километара од жаришта заразе.

Угроженом зоном сматра се подручје полупречника најмање 10 километара од села Доњи Адровац и она обухвата насеља Алексинац, Вакуп, Алексиначки Рудник, Краљево, Суботинац, Бобовиште, Ћићина, Рутевац, Корман, Горњи Љубеш, Срезовац, Доња и Горња Пешчаница, Гредетин, Крушје, Радевац, Јаковље, Лознац, Каменица, Доње и Горње Сухотно, Шурић, Чукуровац, Мали Дреновац, Врћеновица, Лоћика, Стублина, Беља, Моравац, Нозрина, Лужане, Тешица, Моравски и Алексиначки Бујмир, Глоговица и Катун.

Заражено и угрожено подручје одређени су Решењем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде од 25. новембра ове године. Истим документом су објављене и мере за сузбијање и искорењавања Афричке куге свиња које се спроводе или ће се спроводити у наредном периоду. Обавиће се попис свих газдинстава на којима се држе и узгајају свиње, клинички преглед свиња, као и њихово обележавање. Забрањује се сваки промет свињама, како у оквиру газдинстава тако и ван њих. То значи да ће до даљњег за промет свиња бити затворене и овдашње сточне пијаце.

Решењем су прописане процедуре уништавања и уклањања оболелих свиња, као и остале мере које су у надлежности Министарства и других надлежних служби у сузбијању ове заразне болести која је штетна по животиње, али не и по човека.

Осим продаје грла, забрањено је и клање свиња за тржиште односно за продају. Власник газдинства у овим подручијима може за своје потребе да обави клање на свом имању, али уз обезбеђивање одређених мера и уз одобрење и надзор ветеринарског инспектора.

Ове мере ће најмање трајати 45 дана, наравно ако не буде нових заражених јединки. За сада се алексиначка локална самоуправа није огласила поводом овог Решења надлежног министарства, али је за сутра заказана седница Општинског штаба за ванредне ситуације па се може очекивати да једна од тачака буде и ситуација у вези са појавом Афричке куге свиња.

Афричка куга свиња на подручју општине Алексинац се већ била појавила почетком године у селу Мозгову, одакле се проширила на већи део наше општине. Мере сузбијања ове заразне болести тада су трајале дуго и епидемија је одјављена тек 27. септембра.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + nineteen =