Важно: Укинутe мере, дозвољен промет свиња

Напокон добра вест за одгајиваче свиња на подручју општине Алексинац, али и пограничних села у општинама Ражањ и Сокобања.

Управа за ветерину је данас укинула сва ранија решења која су ограничавала промет свиња на овим подручјима и суспендовала раније донете мере у сузбијању Афричке куге свиња. Након девет месеци на пијацама у нашој општини очекује се повратак продаваца свиња, а и купци ће моћи легално да набављају прасад и остала грла.

Крајем јануара управа је село Мозгово означила као жариште, а у заражена подручја још и Брадарац и Црни Као, који је на подручју општине Ражањ. Тада су у пречнику од 10 километара била угрожена подручја више села у општинама Алексинац, Ражањ и Сокобања. Почетком фебруара, ове године, заражено подручје се шири све до Алексинца. Након тога, 18. фебруара, бележи се нови случај заразе у самом Алексинцу, па је заражено подручје проширено и преко Јужне Мораве, а угрожено подручје постаје цела територија.

Када се очикивало да након 45 дана од последњег случаја откривене болести код свиња, буду укинуте мере заштите и да се отворе овдашње пијаце за промет свиња, долази до нове непријатности за пољопривреднике. Продужује се забрана и траже се нови докази да је подручје безбедно када је у питању Афричка куга свиња. Могло се чути да је то у складу са захтевима и прописима Европске уније.

Да би се „одјавила епидемија” било је неопходно да се спроведу мере попут клиничког и лабораторијског надзора и добијање негативних резултата на Афричку кугу свиња, како код грла у општинама Алексинац и Ражањ у Нишавском округу, тако и на заражена подручја у Тимочком и Борском округу. Након овог обимног посла који је на нашем подручју завршен 3. септембра, а код суседних округа двадесет дана касније, Управа за ветерину је донела три Решења, која нам је доставила локална самоуправа, којима се укидају сва претходна решења.

Ова одлука значи један проблем мање за овдашње сточаре, који су се у преходних девет месеци сусрели са многим изазовима када је у питању гајење свиња. Видећемо наредних дана каква ће бити понуда прасади и осталих грла на сточним пијацама и како ће се то одразити на њихову цену.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 6 =