Osam decenija od antifašističkog ustanka

Ovog jula obeležava se osam decenija od antifašističkog ustanka u Srbiji. Obeležavanje značajnih julskih istorijskih datuma počelo je u nedelju 4. jula na Dan borca, a nastavlja se sutra, 7. jula obeležavanjem Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

Odbor za negovanje tradicija i obeležavnje značajnih istorijskih datuma naše opštine i Udruženje boraca Narodnooslobodilakog rata će dati doprinos u obeležavanju ove značajne godišnjice i kod Spomenika slobode na Brđanki, u 10 sati, položiti cveće.

−Događanja 7.jula u Beloj Crkvi uzeta su kao dan ustanka u Srbiji. Tim povodom biće položeni venci cveća na spomenik Slobode na Brđanki i to kako lokalne samouprave tako i patriotskih udruženja. Udruženje boraca postiglo je dogovor sa rukovodstvima mesnih zajednica Bobovište, Mozgovo, Radevac, Ljupten, Donji Adrovac, Kraljevo i Nozrina da organizuju obeležavanje u svojim sredinama i polože cveće na spomen obeležja koja su upravo 7. jula u posleratnim godinama i otkrivena − rekao je Mića Milojević, sekretar aleksinačkog Udruženja boraca i dodao da će narednh godina animirati i druge mesne zajednice da se priključe ovoj akciji.

Udruženje borace je, takođe, monografiju „Spomenici oslobodilačkih ratova na teritoriji opštine Aleksinac” posvrtilo ovoj godišnjici. 

Naslovna fotografija iz arhive.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

two × 1 =