Opština Aleksinac

Opštinsko veće: Zabrinjavajući rezultati komunalnih preduzeća

Na jutrošnjoj sednici Opštinskog veća opštine Aleksinac, pored ostalog, usvojen je Program podrške poljoprivrednicima koji će se finansirati iz lokalnog budžeta, doneto je Rešenje o dodeli auto-sedišta i razmatrani su izveštaji o poslovanju javnih preduzeća u prva tri meseca ove godine.

Članovi opštinske vlade usvojili su predlog komisije za dodelu dvadeset sedišta roditeljima za prvorođeno dete u porodici, a u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Aleksinac. Termin uručenja sedišta biće naknadno određen.

Veće je dalo saglasnost na Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Aleksinac u 2020. godini, kojim se predviđaju podsticaji u vidu bespovratnih sredstava iz opštinskog budžeta u visini od 13 miliona dinara. Najviše novaca, 12 miliona, biće namenjeno investicijama koje realizuju poljoprivredna gazdinstva. Maksimalni iznos podrške po korisniku biće 100 hiljada dinara. Raspisivanje konkursa se očekuje nakon završetka predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Izveštaji aleksinačkih javnih preduzeća o poslovanju u prvom kvartalu ove godine ukazuju da nas očekuje vrlo teška poslovna godina. Za Javno preduzeće za puteve i stambeno komunalnu delatnost opštine Aleksinac bilo je i očekivano da godinu započne sa minusom, pošto im vremenske prilike nisu išle naruku. Ponovila se situacija iz ranijih godina, da je bilo malo dana sa snežnim padavinama pa nije bilo potrebe za njihovim angažovanjem u punom obimu. Zatim zbog problema sa koronom, zbog obolevanja jednog radnika, preduzeće nije radilo jedan period. Sve je to doprinelo da Preduzeće za puteve zabeleži gubitak od blizu pet miliona dinara.

Aleksinac

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” u prva tri meseca u gubicima je od sedam miliona i 580 hiljada dinara. Značajne investicije u proizvodne kapacitete, njihova nedovoljna iskorišćenost, dospele kreditne obaveze i otežani uslovi poslovanja zbog opšte ekonomske situacije opterećivaće ovo preduzeće i u narednom periodu.

I treće aleksinačko komunalno preduzeće, što je donekle i iznenađujuće, je gubitaš. Retko se u poslednje vreme dešavalo da JKP „Komunalne usluge” prvi kvartal godine započne gubitkom, ovog puta on iznosi oko 3,5 miliona dinara. U Komunalnom, kao i u Putevima, nadaju se da će do kraja godine preći u plus. Kod komunalaca je to izvesnije.

U Vodovodu očekuju pomoć lokalne samouprave naročito kada su u pitanju krediti uzeti za značajne investicije. I Putevi rade dosta poverenih poslova od strane lokalne zajednice, a pomoć iz opštine stiže i komunalcima. Na današnjoj sednici Veća doneta je odluka o davanju pokretnih stvari u svojini opštine, ovog puta se radi o sredstvu za transport smeća, na trajno korišćenje „Komunalnim uslugama” za potrebe obavljanja usluga iz njihove delatnosti. Očito da lokalna samouprava, kao osnivač, u okviru svojih mogućnosti iskazuje spremnost da ovdašnja komunalna preduzeća ova krizna vremena prebrode bezbolnije. Ali očito, ako je verovati podacima, i sama preduzeća u nastavku poslovne godine moraće da se pozabave svojom poslovnom politikom kako bi izveštaji o radu drugačije izgledali.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

1 × 5 =