Opština Aleksinac

Општинско веће: Забрињавајући резултати комуналних предузећа

На јутрошњој седници Општинског већа општине Алексинац, поред осталог, усвојен је Програм подршке пољопривредницима који ће се финансирати из локалног буџета, донето је Решење о додели ауто-седишта и разматрани су извештаји о пословању јавних предузећа у прва три месеца ове године.

Чланови општинске владе усвојили су предлог комисије за доделу двадесет седишта родитељима за прворођено дете у породици, а у циљу унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац. Термин уручења седишта биће накнадно одређен.

Веће је дало сагласност на Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Алексинац у 2020. години, којим се предвиђају подстицаји у виду бесповратних средстава из општинског буџета у висини од 13 милиона динара. Највише новаца, 12 милиона, биће намењено инвестицијама које реализују пољопривредна газдинства. Максимални износ подршке по кориснику биће 100 хиљада динара. Расписивање конкурса се очекује након завршетка предстојећих парламентарних и локалних избора.

Извештаји алексиначких јавних предузећа о пословању у првом кварталу ове године указују да нас очекује врло тешка пословна година. За Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац било је и очекивано да годину започне са минусом, пошто им временске прилике нису ишле наруку. Поновила се ситуација из ранијих година, да је било мало дана са снежним падавинама па није било потребе за њиховим ангажовањем у пуном обиму. Затим због проблема са короном, због оболевања једног радника, предузеће није радило један период. Све је то допринело да Предузеће за путеве забележи губитак од близу пет милиона динара.

Aleksinac

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” у прва три месеца у губицима је од седам милиона и 580 хиљада динара. Значајне инвестиције у производне капацитете, њихова недовољна искоришћеност, доспеле кредитне обавезе и отежани услови пословања због опште економске ситуације оптерећиваће ово предузеће и у наредном периоду.

И треће алексиначко комунално предузеће, што је донекле и изненађујуће, је губиташ. Ретко се у последње време дешавало да ЈКП „Комуналне услуге” први квартал године започне губитком, овог пута он износи око 3,5 милиона динара. У Комуналном, као и у Путевима, надају се да ће до краја године прећи у плус. Код комуналаца је то извесније.

У Водоводу очекују помоћ локалне самоуправе нарочито када су у питању кредити узети за значајне инвестиције. И Путеви раде доста поверених послова од стране локалне заједнице, а помоћ из општине стиже и комуналцима. На данашњој седници Већа донета је одлука о давању покретних ствари у својини општине, овог пута се ради о средству за транспорт смећа, на трајно коришћење „Комуналним услугама” за потребе обављања услуга из њихове делатности. Очито да локална самоуправа, као оснивач, у оквиру својих могућности исказује спремност да овдашња комунална предузећа ова кризна времена преброде безболније. Али очито, ако је веровати подацима, и сама предузећа у наставку пословне године мораће да се позабаве својом пословном политиком како би извештаји о раду другачије изгледали.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × three =