Akcija prikupljanja krvi

Акцијом обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Црвени крст Алексинац и Клуб добровољних давалаца крви „Хумано срце”, а у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша, одржали су данас још једну акцију добровољног давања крви. Данашња акција је одржана поводом обележавања 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви.

− Иако смо још у времену коронавируса и превентивних здравствених мера, у другом делу данашње акције уприличили смо свечани део. Ово је била јединствена прилика да вишеструким даваоцима уручимо награде и плакете − рекао је секретар ДДК „Хумано срце” Драган Јовановић-Лера.

Организатори данашње акције задовољни су бројем од 40 хуманих Алексинчана који су се одазвали и дали крв и поручују да сви који су здрави и могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да одлажу због ситуације са коронавирусом. У циљу спречавања преношења ковид-19 инфекције они су за даваоце крви увели додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење.

Akcija prikupljanja krvi

Иначе, почевши од 2005. године, када су 192 земље чланице Светске здравствене скупштине Светске здравствене организације прогласиле његово међународно обележавање, Светски дан добровољних давалаца крви редовно се обележава широм света.

Четрнаести јун као датум обележавања Светског дана добровољних давалаца крви, изабран је из посебног разлога – на овај дан, 1868. године рођен је славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће АБО система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 20 =