Општински буџет догодине преко милијарду и 855 милиона

Након одржане телефонске седнице, Општинско веће општине Алексинац је, крајем прошле радне седмице, упутило Јавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту Одлуке о буџету општине Алексинац за 2024. годину.

Јавна расправа трајаће десет дана, до 13. новембра, док ће отворени састанак у сали Скупштине општине Алексинац бити одржан 14. новембра са почетком у 10 часова.

Према плану, општински буџет за наредну годину биће 1.855.518.555 динара и чине га текући приходи и примања из буџета, нешто више од 1.775.635.000 динара. Пренета средства су око 65 милиона, док пренета неутрошена средства за посебне намене износе преко 15 милиона.

Када је реч о планираном трошењу буџета, за становање, урбанизам и просторно планирање биће издвојено скоро 45 милиона, приближно 188 милиона намењено је комуналним делатностима, а за локални економски развој 10 милиона и 600 хиљада динара. За развој туризма опредељено је око 43 милиона, пољопривреда и рурални развиј биће сагледани са преко 25 милиона, а за заштиту животне средине је издвојено 17 милиона и 700 хиљада динара.

За организацију саобраћаја и саобраћајну инфраструктуру опредељено је преко 294 и по милиона динара. Преко 272 милиона одвојено је за предшколско васпитање, за основно образовање нешто више од 208, а за средње образовање преко 79 милиона. Нешто више од 89 милиона је намењено социјалној и дечјој заштити, а преко 10 и по милиона здравственој заштити. Развоју културе и информисања намењено је преко 130 милиона, а спорта и омладине преко 76 и по милиона динара. За опште услуге локалне самоуправе иде око 319 милиона, а за политички систем безмало 31 милион. Наредне године енергетска ефикасност и обновљиви извори енергије биће суфинансирани са 17 милиона динара.

Нацрт буџета је доступан на сајту aleksinac.org, где се налази и образац за прикупљање предлога и сугестије.

Иначе, учесници у Јавној расправи су представници органа општине Алексинац, јавних предузећа, установа, удружења, заинтересовани грађани и представници јавног информисања, а предлози, примедбе и сугестије на Нацрт Одлуке о буџету за наредну годину могу се доставити на мејл budzetsoal@ymail.com.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 4 =