Јесења разгледница са алексиначке пијаце

Ових дана богата је понуда на алексиначкој пијаци.

Пијаце су одувек биле главно место за куповину свежег воћа и поврћа. На зеленој пијаци срели смо Радомира Рацу Динића из Мозгова. Са њим смо разговарали о актуелним збивањима на тезгама.

− Ових дана је најактуелнији купус, ставља се зимница. Карфиол још ту и тамо. Већ се почело и са продајом припремљене зимнице: ту је парадајз у флашама, љутеница, ајвар, а има још и паприке, јер јој топло време омогућује да још расте, мада не може да сазри толико као што је било пре месец дана и више. Продаје се и воће, јабуке, крушке… Дакле, јесењи и зимски производи− појашњава Динић.

Наравно, купус је најтраженији ових дана, а и цена је, чини се по куповини, повољна.

− Цена купуса је у зависности од сорте: купус бели продаје се по 30 динара за килограм, а шарени по 40 динара. Понуда је добра, као и прошле године, али, ја сам сваког дана на пијаци и примећујем да је купаца мало. Надамо се да ће их после ових задушница и пензија, као и повишица, бити више, те ће се снабдети зимницом и ставити купус – каже наш саговорник.

Кад купују на пијаци, купци брину о пореклу производа. Незадовољни су кад сазнају да је нешто из иностранства. Како је са купусом?

− Страног купуса нема. Ово је наш, домаћи. Имамо ту Моравац, Рутевац, значи наша села одакле долази роба – убеђује нас Динић.

Интресовале су нас и цене већ припремљене зимнице, јер има домаћица које виде рачуницу и у куповини готових производа.

−Парадајз у флашама је 300 динара, љутеница 500 или 600 динара, а ајвар се креће до хиљаду. Претпостављам да ће те цене да се задрже тококом целе зиме −

На крају смо од господина Динића сазнали како се продаје кромпир. Да ли се купују веће количине?

− Не – каже он. − Људи не купују на џакове. Купују колико им треба, килограм, два до пет, а цена је од 80 до 100 динара −

У нади купаца али и продаваца да ће се следеће године нешто променити, да ће произвођачима опасти трошкови, да ће потражња бити већа, као и да ће се моћи купити већа количина зимнице следеће сезоне, напуштамо добро уређену савремену Зелену пијацу у Алексинцу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − seven =