Odštampana autobiografija dr Milana Pecića – glavnog lekara u „Gradu smrti”

Povodom 155 godina od rođenja dr Milana Pecića, pukovnika i vojnog lekara, jednog od znamentih ličnosti Aleksinca, u Galeriji 2 Centra za kulturu i umetnost u utorak, 25. februara, biće upriličena promocija knjige „Dr Milan Pecić, autobiografija najstarijeg pukovnika srpskog sanitetaˮ autora prof. dr Vladimira Krivošejeva i Ninoslava Stanojlovića.


Milan Pecić rođen je 25. avgusta 1865. godine u Aleksincu, gde je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. Višu gimnaziju završio je u Nišu, a 1885. godine započeo je studije prava u Beogradu. Vojnolekarsku karijeru je započeo kao kapetan druge klase u garnizonu u Kruševcu u septembru 1886. Tokom tridesetogodišnje karijere, do penzionisanja 1923. godine, napredovao je u vojnoj hijerarhiji do čina pukovnika, koji je dobio 1913. Učesnik je oba balkanska i Prvog svetskom rata. Bio je trupni lekar, lekar u vojnoj bolnici, upravnik vojne bolnice, delovođa saniteta pri Ministarstvu vojnom, referent saniteta divizijske oblasti i referent saniteta armijske oblasti. U Valjevu je radio u dva navrata, od 1904. do 1910. kao upravnik vojne bolnice i 1915, kada je tokom velike epidemije tifusa kao referent saniteta, bio i svojevrstan nadupravnik svih bolnica u gradu – bolnici. Do smrti bio je aktivan u radu Srpskog lekarskog društva i zapamćen je kao „najstariji pukovnik srpskog vojnog sanitetaˮ.

Napisao je autobiografiju, čiji je rukopis predao Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti. Interesantno je da je Pecićeva autobiografija mnogo godina stajala u Arhivu, dok do nje nije došao istoričar Zoran Stevanović. Upravo zahvaljujući njemu će ovaj dragoceni dnevnik biti prvi put dostupan čitaocima, jer je on prosledio kolegama Stanojloviću i Krivošejevu, koji su odlučili da Pecićevu autobiografiju pretoče u štampano izdanje. Inače, za objavljivanje Pecićeve autobiografije zaslužan je još jedan Aleksinčanin, dr Dragan Aleksić čiji su studenti sa Instituta za savremenu istoriju prekucali originalni rukopis.


Uporedo sa promocijom knjige, u Galeriji 2, biće predstavljena i izložba „Dr Milan Pecić (1865-1959), sećanje na jednog (ne)zaboravljenog Aleksinčaninaˮ čiji je autor prof. dr Vladimir Krivošejev.

Promocija je zakazana za 18 sati, a o knjizi će pored autora govoriti i recenzent prof. dr Aleksandar Životić.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

1 × 4 =