Одштампана аутобиографија др Милана Пецића – главног лекара у „Граду смрти”

Поводом 155 година од рођења др Милана Пецића, пуковника и војног лекара, једног од знаментих личности Алексинца, у Галерији 2 Центра за културу и уметност у уторак, 25. фебруара, биће уприличена промоција књиге „Др Милан Пецић, аутобиографија најстаријег пуковника српског санитетаˮ аутора проф. др Владимира Кривошејева и Нинослава Станојловића.


Милан Пецић рођен је 25. августа 1865. године у Алексинцу, где је завршио основну школу и нижу гимназију. Вишу гимназију завршио је у Нишу, а 1885. године започео је студије права у Београду. Војнолекарску каријеру је започео као капетан друге класе у гарнизону у Крушевцу у септембру 1886. Током тридесетогодишње каријере, до пензионисања 1923. године, напредовао је у војној хијерархији до чина пуковника, који је добио 1913. Учесник је оба балканска и Првог светском рата. Био је трупни лекар, лекар у војној болници, управник војне болнице, деловођа санитета при Министарству војном, референт санитета дивизијске области и референт санитета армијске области. У Ваљеву је радио у два наврата, од 1904. до 1910. као управник војне болнице и 1915, када је током велике епидемије тифуса као референт санитета, био и својеврстан надуправник свих болница у граду – болници. До смрти био је активан у раду Српског лекарског друштва и запамћен је као „најстарији пуковник српског војног санитетаˮ.

Написао је аутобиографију, чији је рукопис предао Архиву Српске академије наука и уметности. Интересантно је да је Пецићева аутобиографија много година стајала у Архиву, док до ње није дошао историчар Зоран Стевановић. Управо захваљујући њему ће овај драгоцени дневник бити први пут доступан читаоцима, јер је он проследио колегама Станојловићу и Кривошејеву, који су одлучили да Пецићеву аутобиографију преточе у штампано издање. Иначе, за објављивање Пецићеве аутобиографије заслужан је још један Алексинчанин, др Драган Алексић чији су студенти са Института за савремену историју прекуцали оригинални рукопис.


Упоредо са промоцијом књиге, у Галерији 2, биће представљена и изложба „Др Милан Пецић (1865-1959), сећање на једног (не)заборављеног Алексинчанинаˮ чији је аутор проф. др Владимир Кривошејев.

Промоција је заказана за 18 сати, а о књизи ће поред аутора говорити и рецензент проф. др Александар Животић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =