Одборник Димић оптужио: Вазали сте, одлучују партијски комесари са стране

Садашњи сазив Скупштине општине Алексинац потврдио је доминацију Српске напредне странке која ће са коалиционим партнерима имати владајућу већину од 37, а можда и 39 одборника од 41 локалног парламентарца. Малобројна опозиција, пре свега одборник Иван Димић са листе ГГ „За бољу општину Алексинац” оптужио је владајућу већину за вазалски однос и послушност партијским центрима политичке моћи, што није у интересу грађана. Он сматра да су кадровска решења и избор најодговорнијих људи у локалној самоуправи, наметнута са стране и да се о томе није одлучивало у Алексинцу.

– Није нормално да неко ко је био председник општине осам година, у два мандата, буде трећи на изборној листи на локалним изборима, а овамо се позивају да су успешно радили. То је прва аномалија и то је последица наредби из врха странке, односно од партијских комесара који су долазили из Београда, Ниша. Нажалост и ова скупштина која се организује у задњем дану законског рока је такође последица наредби које долазе са стране. Такође, ове претумбације, ко ће бити на којој позицији у локалној самоуправи, су одлуке које нису аутентично алексиначке. То добро знамо. Дакле имамо један проблем да владајућа станка која има сто посто власти и 70 посто мандата уствари не одлучује ни уз тако добар резултат сама у Алексинцу, него мора да добија директиве од својих страначки надређених појединаца и органа – објашњава Димић свој наступ за скупштинском говорницом, коментаришући предлоге за функције у алексиначкој локалној самоуправи. 

Он је још и казао да нажалост зна се и ко су ти људи, а знајући њихове квалитете, онда тек можемо сумњати у квалитет овдашњих донетих одлука. Димић је поручио ако нам кроје капу неки људи који апсолутно немају интереса да се општина развија, него искључиво неке партијске интересе, онда није добро да наши „властодршци” поштују ту њихову хијерархију, те њихове жеље и требало би да их се колико и осамостале.

– Ја сам то данас упоредио са вазалним односом који је постојао у феудализму. И сам израз вазала итекако одговара овој тренутној ситуацији. Испада да су локалне самоуправе у Србији, а поготово наша, вазали неких господара који су ван ове наше територије. Ја се бојим да ће читав мандат обележити одлуке које неће доносити овдашња власт него ће само трансферисати одлуке које се доносе на неким другим местима. Што наравно никако неће бити добро за грађане општине Алексинац – појаснио је у изјави за наш медиј дискусије по овом питању које смо чули на данашњој конститутивној седници СО Алексинац.

Одборник Димић је још скренуо пажњу својим колегама из владајуће већине да најављеним избором Далибора Радичевића за новог председника општине, ова средина остаје без посланика у Народној скупштини Србије, што није у интересу грађана општине Алексинац без обзира из које странке је посланик. По њему и много мање средине од Алексинца имају по два посланика, а ми немамо ниједног.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =