Станковићу функција у локалној скупштини, Алексинац добија новог председника

Новоизабрани општински одборници данас су први пут сели у клупе алексиначког локалног парламента. На конститутивној седници Скупштине општине Алексинац потврђени су мандати 41 одборнику, колико ће због пада броја становника убудуће имати ово општинско законодавно тело. Потпуна скупштинска доминација припала је одборницима Изборне листе „Александар Вучић – За нашу децу” са 29 представника, коалициона листа СПС-ЈС има осам одборника, а у одборничке клупе су и два представника ГГ „Иван Димић – За бољу општину Алексинац” и по један одборник ГГ „Народни покрет” и Странке Руса Србије.

За новог председника Скупштине општине Алексинац тајним гласањем изабран је Ненад Станковић, који је добио поверење 38 одборника, док је један представник народа био против, а у кутији се нашао и један неважећи гласачки листић. Станковић је до сада у неколико мандата обављао функцију председника општине. За његовог заменика, односно заменика председника СО Алексинац, такође тајним гласањем изабрана је др Татјана Богдановић из Алексинца. За њен избор гласало је 36 одборника, док је један био против и један уздржан. Већином гласова одборници су за секретара скупштине општине поставили Драгана Милојевића, дипломираног правника из Алексинца, који је ову дужност обављао и у претходном сазиву.

Станковић, преузимајући председавање седницом од најстаријег одборника Драгослава Радојковића-Далета, позвао је све одборнике на узајамно уважавање и поштовање пословника.

– Имам поприлично локално политичког искуства, али нажалост немам искуства у вођењу локалне скупштине. Трудићу се и очекујем сарадњу од свих одборника који седе у скупштини и оних који су у власти и оних који су опозиција, да једном коректном сарадњом, пристојним и културним међусобним односом, а пре свега поштовањем Пословника о раду скупштине обезбедимо нормалан, несметан и цивилизован рад скупштине – казао је овај искусни алексиначки политичар који се први пут нашао на челу општинског парламента. 

Већи ток седнице обележен је дискусијама опозиционог одборника Ивана Димића који је, поред осталог, указао да ће нови председник општинског парламента Станковић неколико дана обављати две председничке функције. Биће први човек скупштине општине, а иако му је престао мандат председника општине, ту дужност вршиће до избора новог. Ту тврдњу Димић је изнео позивајући се на члан 51. Закона о локалној самоуправи, који по њему прецизира да у овом случају Станковић врши текуће послове из своје надлежности до ступање на дужности новог председника општине. На исти тај члан се позвао и секретар СО Милојевић казавши „да престанком мандата скупштине, престаје и мандат извршних органа” и по његовом тумачењу нема никакве сметње да Станковић буде изабран за председника алексиначке скупштине.

 

Ко ће сести у фотељу председника општине Алексинац уместо Ненада Станковића највероватније знаће се у понедељак за када је најављена нова седница Скупштине општине. У политичким круговима за будућег првог човека општине се незванично помиње име Далибора Радичевића, дипломираног инжењера машинства из Трњана, који је и актуелни народни посланик. Ако се обистине ове тврдње, Алексинац у новом сазиву Републичког парламента неће имати народног посланика, због неспојивости законодавне и извршне власти. Сам Радичевић је за наш медиј потврдио да је кандидат за функцију председника општине Алексинац.

На седници у понедељак одборници, осим што ће бирати председника општине, изјашњаваће се и о Одлуци о усвајању елабората о оправданости отуђења земљишта у јавној својини општине Алексинац у радној зони „Кукиш”, без накнаде компанији „Магна” д.о.о. Оџаци ради градње новог погона где је планирано запошљавање 700 радника.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =