Одборници подржали промену Статута и сарадњу са руским градом

Одборници Скупштине општине Алексинац су на управо завршеној седници усвојили Извештај о оствареним приходима и расходима у Општинском буџету за првих шест месеци ове године. Прилив средстава у општинску касу за поменути период се одвија очекивано и остварено је скоро 58 одсто од годишњег плана, када се обухвате и пренета средства од ранијих година. Расходи су мањи што је вишегодишња пракса, пошто је трошење средстава из буџета динамичније у другој половини године, када се реализују започете инвестиције. У првих шест месеци утрошено је 36 одсто годишње планираних средстава.

Општински парламент је усвојио и Предлог о промени Статута општине Алексинац који се највише односи на измену рокова објављивања резултата избора и сазивања новог сазива скупштине. Код објављивања резултата он је са 24 часа продужен на 96 након затварања гласачких места, а рок формирања новог општинског парламента је 30 дана након објављивања листе о додели одборничких мандата.

Скупштина је усвојила Одлуку о успостављању сарадње општине Алексинац са руским градом Нојабрск, који се налази у западном Сибиру и у региону који је главно подручје за експлоатацију гаса и нафте. Ако све буде текло по плану и добије се сагласност надлежних државних институција, потписивање докумената о сарадњи обавило би се у новембру ове године. Опозициони одборник Димић је сматрао да је добро да се сарађује са градовима у иностранству, али да тај број буде разуман, и у конкретном случају питао је да ли због даљине те обавезе неће бити прескупе за Општински буџет. Одборник Странке Руса Србије Светомир Милановић је безрезервно подржао успостављање сарадње инсистирајући да приоритет буду економија и привреда. Он сматра да ова сарадња неће бити скупа, јер се не путује стално.

Неколико тачака дневног реда односило се на Предшколску установу „Лане”, односно на извештаје о раду и плану рада ове установе, као и одобрење за формирање група са мањим и већим бројем деце од прописаног. У Плану рада за ову школску годину стоји и затварање одељења у Вукањи, што је за опозиционог одборника Димића био поражавајући податак, већи и од пада становника у најновијем попису. Он је позвао локалну власт, за коју је више пута казао да ништа не ради стратешки за опстанак младих, да озбиљно узме ове чињенице и да се разним општинским мерама помогне да нам се становништво не осипа.

 

Одборници Димић и Миловановић су скоро једини били дискутанти по тачкама и занимљиви су њихови наступи у појединим тренуцима о чему ћемо више говорити наредних дана.

Одборници Скупштине општине Алексинац су именовали за директора Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација” Дарка Филиповића из Алексинца, који је као вршилац дужности и до сада био на челу овог колектива. Одборник Димић, није оспорио овај избор, али је у форми одборничког питања затражио податак колико је од 2012. године било случајева да се на конкурсима три алексиначка комунална предузећа за директора јави само једна особа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − two =