Подржана сарадња са руским градом, на вртић чека преко сто малишана

Општинско веће општине Алексинац се на данашњем заседању у већини случајева бавило одлукама и документима о којима коначну реч дају одборници општинског парламента. Већници су дали зелено светло да се на дневном реду седнице Скупштине општине нађе Годишњи план рада Предшколске установе „Лане” за 2024. годину, Одлука о успостављању сарадње Општине Алексинац са градом Нојабрск у Руској Федерацији, План зимског одржавања општинских путева, улица и јавних површина, као и Одлука о приступању промени Статута општине.

Општинска влада, што је у њеној искључивој надлежности, усвојила је извештај о раду Жалбене комисије којој су у протеклих годину дана пристигле три жалбе од стране радника Општинске управе на поступање начелника. Две су одбачене као неосноване, а једна је прихваћена. Овог пута било је само једно вансудско поравнање због уједа паса луталица. Дата је сагласност за испалту надокнаде од 33.000 динара једном становнику Крушја.

Због прошлогодишње измене Закона о изборима највероватније ће доћи до измене и Статута општине Алексинац. Веће се сагласило и упутило на одлучивање Скуптини Одлуку о приступању промени Статута локалне самоуправе. Те измене односиће се на рок формирање општинског парламента након избора. Он ће и даље износити 30 дана, али од дана објављивања решења о додели мандата на веб-презентацији . Сада је и рок о укупном извештају померен на 96 сати од затварања бирачких места, уместо ранија 24 часа.

Већници су подржали Одлуку, која ће се такође наћи пред одборницима, о успостављању сарадње наше општине са руским градом Нојабрск ради унапређења економске сарадње и размене искустава у области образовања, културе, спорта, екологије, управљања у локалним јавним службама, припреми и реализацији заједничких пројеката који представљају заједнички интерес локалних самоуправа, али и две државе.

Годишњим планом рада Предшколске установе „Лане”, који је од стране Већа подржан, у 50 формираних група у текућој школској години биће обухваћено 952 малишана, скоро 50 њих више него лане. И то се углавном ради о предшколским припремним групама. Рад са њима одвијаће се у 25 објеката, пет у граду и 20 на селу. Оно што ће проблем бити и ове године то је листа чекања за целодневни боравак и играоницу. На њој се налази 118 имена.

Планом зимског одржавања путева дефинисани су приоритети саобраћајница, степен дежурства, организација службе и обрачун плаћања. Против снега и невремена путари ће се борити организационо кроз три редовна степена дежурства. Сваки степен обухвата одређени број ангажованих машина и људства, зависно од потребе. Постоји и четврти степен, који је ванредан и тада надлежност прелази на Општински штаб за ванредне ситуације.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 7 =