Алексинац „добија” пријатеља богатог гасом

Једна од тачака предстојеће седнице Скупштине општине заказане за четвртак је и предлог за успостављање сарадње општине Алексинац са градом Нојабрск у руском округу Јамало-Ненецки. Успостављање јачих привредних, друштвених, спортских и културних веза између наше општине и овог руског града иницирао је амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Момчило Бабовић, имајући у виду богату и занимљиву историју нашег краја која сведочи о српско-руском пријатељству.

Град Нојабрск се налази на југу Јамало-Ненецког аутономног округа и у њему живи око 110.000 становника, са њиховом просечном старошћу нешто вишом од 30 година. Иако ти простори нису баш много насељени, што је и разумљиво када се ради о делу Сибира, он не оскудева у природним богатствима.

Само насеље је основано 1975. године у оквиру развоја великих нафтних и гасних поља. Град су основали нафташи који су у тешким климатским и природним условима крајњег севера култивисали тешко доступна подручја полуострава Јамал. Нојабрск је данас један од главних центара производње нафте и гаса у Јамало-Ненецком округу, региону где се производи више од 80 одсто руског гаса. Део тог гаса се допрема и у Србију.

Ово је део података наведених у писму упућеном алексиначкој локалној самоуправи од српског амбасадора у Москви, као и у Меморандуму о разумевању, односно заинтересованости, потписаном између нашег амбасадора и гувернера Јамало-Ненецког аутономног округа Дмитрија Андрејевича Артјухова.

Предлог о успостављању сарадње са наведеним руским градом добио је зелено светло на недавној седници Општинског већа, а коначну одлуку донеће одборници Скупштине општине у четвртак, а затим следи и сагласност, по процедури, и осталих државних органа. Ако све то буде позитивно по овој иницијативи, потписивање докумената би требало очекивати на Петом међународном општинском форуму БРИКС+ у Санкт Петербургу од деветог до десетог новембра. На том догађају би требало да се нађе и трочлана делегација Општине Алексинац. Осим овог пријатељства на том скупу, према неким најавамо у самом писму амбасадора, озваничила би се и сарадња Сеченовског Универзитета из Москве и Медицинског факултета из Београда, као и Универзитета у Крагујевцу са Московским хуманитарним универзитетом.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =