Кроз анкете и обуку до оснаживања жена на селу

Да се у Општини Алексинац добро ради на унапређењу родне равноправности препознало је Координационо тело за родну равноправност које у сарадњи са агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), а уз финансијску подршку Европске уније подржава овакве активности. У оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности у Србији, фаза 2”,  они су уручили представницима локалних самоуправа, међу којима је Алексиначка, уговоре за реализацију програма усмерених ка унапређењу родне равноправности на локалном нивоу.

Општина Алексинац је добила пола милиона динара за пројекат где ће циљне групе бити жене са сеоског подручја наше општине и чланице удружења жена са села. Пројектом ће бити обухваћено укупно 260 жена, 200 жена за истраживање, 40 за обуку и 20 жена за округли сто, што нам је и потврдила заменица председника општине Маријана Радивојевић, која је и потписала уговор.

− За ову циљну групу смо се одлучили зато што је карактерише да је нечујна, невидљива, неинформисана, без неког сопственог знања о неким својим правима и дискриминисана је на више основа. Она је економски зависна, друштвено непризната, такође социјално изолована. Очекујемо резултате у смислу повећања капацитета, побољшања положаја жена на сеоском подручју кроз разне обуке, где би извршили тип истраживања у двадесетак села у нашој општини, где има највише жена по последњем попису и такође бисмо укључили и друге заинтересоване стране као што су локални привредници, Национална служба за запошљавање и Удружење предузетника − појашњава Маријана Радивојевић.

Након завршетка пројекта очекује се  повећан степен знања чланица тих сеоских удружења о могућностима економског оснаживања, јер многе нису упућене како да пишу пројекте и где све могу да аплицирају за разна средства, а ради своје економске независности.

Иначе, уговори о додели бесповратних средстава у укупном износу од 4,3 милиона динара уручени су, поред Алексинца, и представницима градова Крушевац, Зајечар, Ужице, Бачка Паланка, Деспотовац, Петровац на Млави, Трстеник и Кнић, односно свима који су показали спремност и препознали значај укључивања родне перспективе у своје планове рада. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + eleven =