Od Bitine, Petne, Hadrovca do Adrovca

Promocija knjige „Hronika sela Donji Adrovacˮ autora Miroslava Nikolića, održana juče popodne u sali Doma kulture ovog sela, pokazala je veliku zainteresovanost meštana i gostiju za ovaj događaj. Iznenađujuće ili očekivano, bilo je publike mnogo više nego u sredinama koje za sebe misle da su kulturne prestonice svojih regija. A za dobijanje knjiga i potpis autora se čekalo u redu. Odavno nije zabeležena ovakva slika na jednoj književnoj promociji u opštini Aleksinac.

Deo zasluga za ovako uspešno organizovanu promociju pripada i izdavaču Centru za kulturu i umetnosti Aleksinac. Svojim prisustvom i obezbeđivanjem besplatnih primeraka, ova ustanova je na najbolji način iskoristila dobijena javna sredstva da jedan ovakav događaj pretvori u uspešno promovisanje kulturnog stvaralaštva među žiteljima opštine. Ovog puta Donjeg Adrovca i njegovih gostiju. U vremenu kada kulturni poslanici u ruralne sredine zalaze samo kada moraju, dolazak višečlane ekipe Centra za kulturu , na čelu sa agilnom direktorkom Majom Radoman Cvetićanin, je čin za svaku pohvalu.

Zaposleni u CKU Aleksinac su autoru pružali i stručnu pomoć. Aleksandar Nikezić, koji je zadužen za Zavičajni muzej, za naš medij napominje jedinstvenu vrednost knjige, odnosno njenog autora.

‒ Prava vrednost ove monografije je u tome što je Miroslav zahvaljujući svom angažovanju i velikom trudu uspeo da sakupi ono što nije zapisano, a što predstavlja istoriju Donjeg Adrovca. To su brojni događaji i informacije koje su se nalazile u narodu, stanovnicima ovog mesta, ali do sada nisu bile zapisane. Miroslav je, zahvaljujući svom iskustvu, uspeo da ih sistematizuje, da ode kod pravih sagovornika i da dobije prave informacije o nekim događajima koji su se ovde dešavali, a bili su bitni ‒ objašnjava Nikezić.

Na promociji knjige o Donjem Adrovcu i njegovim meštanima, osim autora i pomenutog Nikezića govorili su recezent Miodrag Tasić i urednik izdavačkog programa u CKU Aleksinac Ivan Matejević.

 

Ova obimna publikacija, sa oko 360 strana, je prava riznica podataka o nastanku, razvoju i stagnaciji naselja Donji Adrovac, sa popisom familija koje žive ili su živele u ovom naselju. Knjiga koju u svojoj biblioteci treba da imaju ne samo Adrovčani, već i svi oni koje interesuju lokalna istorija i aleksinačka sela.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 1 =