Од Битине, Петне, Хадровца до Адровца

Промоција књиге „Хроника села Доњи Адровацˮ аутора Мирослава Николића, одржана јуче поподне у сали Дома културе овог села, показала је велику заинтересованост мештана и гостију за овај догађај. Изненађујуће или очекивано, било је публике много више него у срединама које за себе мисле да су културне престонице својих регија. А за добијање књига и потпис аутора се чекало у реду. Одавно није забележена оваква слика на једној књижевној промоцији у општини Алексинац.

Део заслуга за овако успешно организовану промоцију припада и издавачу Центру за културу и уметности Алексинац. Својим присуством и обезбеђивањем бесплатних примерака, ова установа је на најбољи начин искористила добијена јавна средства да један овакав догађај претвори у успешно промовисање културног стваралаштва међу житељима општине. Овог пута Доњег Адровца и његових гостију. У времену када културни посланици у руралне средине залазе само када морају, долазак вишечлане екипе Центра за културу , на челу са агилном директорком Мајом Радоман Цветићанин, је чин за сваку похвалу.

Запослени у ЦКУ Алексинац су аутору пружали и стручну помоћ. Александар Никезић, који је задужен за Завичајни музеј, за наш медиј напомиње јединствену вредност књиге, односно њеног аутора.

‒ Права вредност ове монографије је у томе што је Мирослав захваљујући свом ангажовању и великом труду успео да сакупи оно што није записано, а што представља историју Доњег Адровца. То су бројни догађаји и информације које су се налазиле у народу, становницима овог места, али до сада нису биле записане. Мирослав је, захваљујући свом искуству, успео да их систематизује, да оде код правих саговорника и да добије праве информације о неким догађајима који су се овде дешавали, а били су битни ‒ објашњава Никезић.

На промоцији књиге о Доњем Адровцу и његовим мештанима, осим аутора и поменутог Никезића говорили су рецезент Миодраг Тасић и уредник издавачког програма у ЦКУ Алексинац Иван Матејевић.

 

Ова обимна публикација, са око 360 страна, је права ризница података о настанку, развоју и стагнацији насеља Доњи Адровац, са пописом фамилија које живе или су живеле у овом насељу. Књига коју у својој библиотеци треба да имају не само Адровчани, већ и сви они које интересују локална историја и алексиначка села.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =