O fontani, starom mostu, javnim nabavkama

Na području opštine Aleksinac u toku su radovi na više objekata saobraćajne infrastukture, a u najavi je i početak uređenja prostora od opštine do katastra, postavljanje fontane ispred Gimnazije i rekonstrukcija starog gradskog mosta.

U razgovoru za naš medij predsednik opštine Dalibor Radičević je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti uređeno dvorište iza objekta katastra u samom Aleksincu.

‒ To je veliko dvorište koje dugo stoji neuređeno. Konačno su se stekli svi uslovi i dobili smo neophodne saglasnosti i očekujemo da već u periodu od petog do desetog aprila izvođača uvedemo u posao. Konačno smo dobili i saglasnost od Direkcije za imovinu da fontanu, koja je bila u centru grada, postavimo u dvorištu „Gimnazijeˮ. Tako da do kraja ove ili početkom naredne nedelje počinju radovi na postavljanju fontane – najavio je buduće radove prvi čovek aleksinačke samouprave.

izvor fotografije: aleksinac.net

Radičević je saopštio i jednu dobru vest za građane koji žive u jednom delu grada, a i za one koji su zaljubljenici tradicije i arhitekture.

‒ Ako pričamo o samom gradu, vrlo je bitna informacija za građane Aleksinca da ćemo u toku ove godine srediti „Grobarski mostˮ u samom Aleksincu. To je velelepni most koji zaslužuje da dobije stari sjaj – završio je on.

U javnost su iznošeni i stavovi da su previsoki troškovi radova koji se planiraju, naročito uređenja dvorišta i drugo. O tome kolika je uloga, odnosno ovlašćenja lokalne samouprave kada su pitanju cene predsednik Radičević kaže da opština ne može da diktira cene.

‒ Cenu određuju projektanti svojim projektom. Na osnovu predviđenih radova oni daju prvi predračun i na osnovu toga se formira javna nabavka. Sama javna nabavka i diktira cenu. Što više ponuđača ima, cena se obara. Međutim, to smanjenje cene nije toliko drastično. Cene diktira tržište. Sve javne nabavke su javne, kao što i sama reč kaže. Svako može da konkuriše, a biće izabran onaj koji ponudi najnižu cenu i najbolje uslove ‒ objašnjava naš sagovornik.

Na naše pitanje da li to znači  da javne nabavke nisu u potpunoj nadležnosti opštine, dobili smo potvrdan odgovor.

‒ Tako je. Ponekad nismo zadovoljni izvođačem koga dobijemo, pošto imamo loše iskustvo sa nekim od izvođača radova. Ali, javna nabavka je nešto što mi moramo da sprovedemo na osnovu onoga što je ponuđeno i da samo probamo preko nadzora da dobijemo što kvalitetnije radove – kaže Radičević.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

5 × two =