О фонтани, старом мосту, јавним набавкама

На подручју општине Алексинац у току су радови на више објеката саобраћајне инфрастуктуре, а у најави је и почетак уређења простора од општине до катастра, постављање фонтане испред Гимназије и реконструкција старог градског моста.

У разговору за наш медиј председник општине Далибор Радичевић је изразио очекивање да ће до краја године бити уређено двориште иза објекта катастра у самом Алексинцу.

‒ То је велико двориште које дуго стоји неуређено. Коначно су се стекли сви услови и добили смо неопходне сагласности и очекујемо да већ у периоду од петог до десетог априла извођача уведемо у посао. Коначно смо добили и сагласност од Дирекције за имовину да фонтану, која је била у центру града, поставимо у дворишту „Гимназијеˮ. Тако да до краја ове или почетком наредне недеље почињу радови на постављању фонтане – најавио је будуће радове први човек алексиначке самоуправе.

извор фотографије: алексинац.нет

Радичевић је саопштио и једну добру вест за грађане који живе у једном делу града, а и за оне који су заљубљеници традиције и архитектуре.

‒ Ако причамо о самом граду, врло је битна информација за грађане Алексинца да ћемо у току ове године средити „Гробарски мостˮ у самом Алексинцу. То је велелепни мост који заслужује да добије стари сјај – завршио је он.

У јавност су изношени и ставови да су превисоки трошкови радова који се планирају, нарочито уређења дворишта и друго. О томе колика је улога, односно овлашћења локалне самоуправе када су питању цене председник Радичевић каже да општина не може да диктира цене.

‒ Цену одређују пројектанти својим пројектом. На основу предвиђених радова они дају први предрачун и на основу тога се формира јавна набавка. Сама јавна набавка и диктира цену. Што више понуђача има, цена се обара. Међутим, то смањење цене није толико драстично. Цене диктира тржиште. Све јавне набавке су јавне, као што и сама реч каже. Свако може да конкурише, а биће изабран онај који понуди најнижу цену и најбоље услове ‒ објашњава наш саговорник.

На наше питање да ли то значи  да јавне набавке нису у потпуној надлежности општине, добили смо потврдан одговор.

‒ Тако је. Понекад нисмо задовољни извођачем кога добијемо, пошто имамо лоше искуство са неким од извођача радова. Али, јавна набавка је нешто што ми морамо да спроведемо на основу онога што је понуђено и да само пробамо преко надзора да добијемо што квалитетније радове – каже Радичевић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − fifteen =