Незапосленост и даље у паду

Судуће по објављеним подацима Националне службе за запошљавање у последњем месецу прошле године је настављен тренд смањења броја лица на територији општине Алексинац која су евидентирана као незапослена.

У децембру је 5.638 особа чекало на посао, што је за 47 лица мање у односу на новембар. У односу на крај 2019. статистика показује да је протекле године списак незапослених особа на евиденцији краћи за 483 лица или за скоро осам одсто.

И децембарски подаци показују да је и даље присутна дуготрајна незапосленост. Од укупног броја лица на евиденцији, више од 12 месеци, на посао чека њих 69% или 3.891 особа.

Подаци још указују да је највећи број, међу онима који траже посао, грађана старости преко 40 година, а најмањи младих од 20 до 30 година.

Што се тиче образовне структуре, навише незапослених је са првим степеном 1,788 или скоро једна трећина незапослених, али има и око две стотине њих са факултетском дипломом, па и једна особа са докторатом.

Један коментар

  1. Zvaničan podatak sa sajta opštine je da se stanovništvo opštine smanjuje stopom od 450-500 ljudi godišnje (mortalitet, migracije). Upravo je ovo “način” kako se smanjio broj nezaposlenih za tih 483 ljudi. Pametnome dosta.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =