У алексиначком крају различити обичаји око сечења бадњака

Православни верници у Србији данас, 6. јануара, обележавају Бадњи дан традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник Божић – празник којим се прославља рођење Исуса Христа.

Припреме за овај празник почињу 40 дана пре 7. јануара Божићним постом који представља прочишћење духа и тела, а људи се у Србији током Божића поздрављају речима „Христос се роди”, а отпоздрављају са „Ваистину се роди”.

Данас, на Бадњи дан, у свим црквама на територији Архијерејског намесништва Алексиначког након 16 сати почиње литургија а потом ће у двориштима храмова уследити паљење бадњака.

Пратећи традицију са доношењем бадњака на територији наше општине кренуло се од раних јутарњих сати. У неким селима обичај је да бадњак у дворишту „огреје“ сунце, неки по њега иду у раним јутарњим часовима, док се негде за бадњак иде после подне и одмах се уноси у кућу.

У духу савременог времена овај значајан догађај у нашој традицији многи наши суграђани забележили су својим мобилним телефонима и окачили на друштвеним мрежама. Неке од тих фотографија су нам послужиле за илустрацију овог текста.

Насловна фотографија: Паљење бадњака у порти житковачке цркве (архива Алпрес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − eleven =