Недостаје шест милиона, прошле године иста средства непотрошена

На овогодишњем конкурсу за субвенције алексиначким пољопривредницима које се финансирају из локалног буџета, владало је велико интересовање. За 11 милиона динара, колико је опредељено ове године за меру набавке опреме, расада и одређена приподна грла, конкурисало је преко 150 пољопривредника, који су потраживали преко 17 милиона динара.

Према нашим незваничним сазнањима, новца ће бити за око стотинак газдинстава, која су била најуспешнија на бодовној листи по објављеним критеријумима приликом расписивања конкурса.

Ове године, за разлику од прошле када је остало неутрошеног новца, издвојених 11 милиона динара није било довољно да сви пољопривредници који су учествовали на јавни позив и инвестирали у набавку опреме, расада или животиња остваре право на подстицаје, које износе 60 одсто без ПДВ од вредности реализоване прихватљиве инвестиције, а највише по кориснику 300.000 динара. Како ствари стоје, сада, ако локална самоуправа у оквиру законских могућности не пронађе друга решења, за око 50 захтева неће бити новца.

За другу меру, која је нова, намењену пољопривредницима који се баве производњом и прерадом под називом Економске активности у циљу подизања конкурентности за коју је предвиђено два милиона динара било је нешто мање интересовања, па ће највероватније на овој позицији остати нешто неутрошених средстава. И код ове мере субвенције су 60 одсто, уз максимални износ од 300.000 динара.
Недавно је расписан и Јавни позив за трећу меру која се односи на регрес пољопривредницима који су осигурали усеве и животиње. Захтеви за остваривање права по овој мери се подносе од 15. августа до 4. септембра ове године. Финансијска средства предвиђена за реализацију овог Јавног позива износе 400.000 динара, исто се субвеционишу реализоване инвестиције са 60 одсто без ПДВ-а, а максимални износ подршке по кориснику је 100.000 динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =