Бертолини у Алексинцу разговарао са невладиним сектором

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Никола Бертолини, приликом јучерашње посете Алексинцу разговарао је и са представницима невладиних организација. Састанак је организован у овдашњем Каритасу без присуства медија.

На наше питање овом представнику Европске уније, о чему је било речи на поменутом састанку, Бертолони је у одговору изнео мишљење да морају више да ураде за организације на локалном нивоу и најавио да ће о томе разговарати и са председником општине. 

– Европска унија подржава организације цивилног друштва широм земље. Међутим, моје је мишљење да морамо да урадимо више за организације локалног нивоа. Оно што видим је да нема политике државе за финансирање организације цивилног друштва. Не постоји адекватан правни оквир, не постоји оквир за консултације цивилног друштва у доношењу важних одлука. Ја ћу, управо сада, на наредном састанку са председником општине, питати га на који начин општина консултује грађане и цивилно друштво код креирања буџета и његовог трошења – казао је Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији, приликом јучерашње посете.

У изјави за наш медиј, једна од учесница састанка, Снежана Живадиновић, из алексиначког Друштва за развој креативности каже да су инсистирали  на децентрализацији и бољем сагледавању ОЦД у унутрашњости. Такође је било речи и о одрживости организација.

– ЕУ инсистира на сарадњи са државом али ми сматрамо да држава још увек није спремна на сарадњу са НВО. Ми из Друштва за развој кереативности, једини смо похвалили сарадњу са локалним властима у алексиначкој општини, која је изузетно успешна и делујемо заједнички у партнерству у интересу свих грађана. Од Делегације ЕУ поред децентрализованог приступа, очекујемо и отворенију и бољу комуникацију са невладиним организацијама. Ми као организација која постоји већ 26 година у Делегацији ЕУ видимо  поузданог партнера и очкујемо много више конкурса за организације у унутрашњости – каже наша саговорница.

Снежана још и каже да су спремни за нове изазове, да имају пуно пројектних идеја и уз адекватну подршку, без сваке сумње, успешно ће бити реализовни.

Како смо незванично сазнали из независних извора, састанку је присуствовало пет удружења са подручја Ниша, Лесковца, Крушевца, Сокобање и Алексинца, као и представници Београдске отворене школе. Наводно, неки од представника невладиног сектора са југа су Бертолинију изнели став да није добра пракса да они буду „подизвођачи” на пројектима који се додељују београдској организацији која касније распише конкурс, јер тиме мање средстава стиже до оних, којима су она намењена.

Како је текао најављени разлог о невладином сектору са првим човеком општине Алексинац, Далибором Радичевићем, нисмо могли да сазнамо, јер председник општине ових дана има доста активности ван наше општине. Стога, више детаља покушаћемо да објавимо следеће седмице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 7 =