Народе уразуми се: Јутрос од 12 првотестираних, 11 заражено

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је забрињавајућа, а по некима и алармантна, или казано у духу српског језика узнемирујућа, забрињавајућа и неспокојна. Било која реч да се изабере она указује да нас очекује тешка недеља са неизвесним резултатима. Сви садашњи подаци указују на брзи пораст заражених, велики број прегледа које изузетно оптерећују здравствену службу, оболевање и млађе популације, па и деце са тежом клиничком сликом, што раније није био случај.

То би био најкраћи закључак након изнетих ставова и података од стране представника медицинске струке на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације. Директор Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић је казао да су у протеклих седам дана тестиране 974 особе и њих 308 је било позитивно. Седмицу раније од 803 тестираних 198 је било заражено, а само две недеље раније на седмичном нивоу смо имали испод 100 новооболелих.

На овај негативни тренд упозорио је и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић.

− Недеља иза нас је дефинитивно најгора по броју позитивних од како траје овај талас, то је двадесетак недеља уназад. Имамо 308 позитивних, а највећи максимум до сада је био тамо негде средином децембра када смо имали 272 заражених. Што се тиче броја првих прегледа и ту смо потукли све рекорде, нажалост. Прешли смо број од 600 првих прегледа за једну недељу. То је наравно резултовало тиме да смо продужили рад ковид амбуланте, драстично повећали број лекара у ковид амбуланти и наравно налазимо се пред недељом која ће бити ако не исто оваква, можда и гора. То нико не може да зна − каже др Живадиновић.

Овај епидемиолог каже да је све више и оболеле деце од вируса што раније није био случај, а приметно је и повећање оболевања и млађе популације. Он још и додаје да је сада вирус агресивнији, брже се шири и изазива тежу клиничку слику. Навео је и пример да је од јутрошњих првих 12 тестираних, њих 11 позитивно на вирус. Др Живадиновић је упозорио да заштитних мера морају да се придржавају и особе које су примиле вакцину макар месец дана након другог вакцинисања. У супротном могу и они да се заразе, пошто се имунитет индивидуално ствара и потребан је различит период за сваку особу.

Што се тиче поштовања епидемиолошких мера током викенда, начелница општинске комуналне инспекције Весна Радивојевић је казала да је извршено 46 контрола и сви угоститељски и остали објекти нису кршили прописе. Она је додала да је било групног окупљања младих на отвореном простору, али да то није надлежност контроле комуналне инспекције.

4 коментара

  1. Значи Весна Радивојевић, ко год она била, није приметила кршење прописа у угоститељским и осталим објектима? Е свака ти част Весна, имаћеш неки лепи стан на води вероватно кад се све ово заврши. Кад нам је таква инспекција није ни чудо што имамо све већи број заражених, и то није све, очигледно је да ће да буде још горе кад имамо овакву “инспекцију”!

  2. Poostriti mere na teritoriji opstine Aleksinac. Neka nacelnica opstinske komunalne inspekcije posalje vikendom na seoska groblja i svakim danom u seoskim prodavnicama podno jastrepca kontrolu pa da vidi dal nema krsenja propisa.

  3. Širiće se dokle god zaraženi,sa terapija direktno idu u kupovinu.Dok ih je policija proveravala bilo je drugačije,a sad se šetaju bez da ih bilo ko proverava.Zbog nesavesnih stradaće nedužni.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 18 =