Афричка свињска куга у општини Алексинац: 12 насеља у зараженом кругу

Афричка свињска куга на подручју општине Алексинац тренутно мирује, али и даље задаје проблеме одгајивачима свиња. Нарочито у проблемима су сточари чија је прасад стигла за продају, пошто је забрањен промет свиња и прасади са овог подручја. И на пијацама у Тешици и Корману у продаји нема свиња. Да би евентуално дошло до поновне појаве на овдашњим пијацама  свих узраста свиња мора да прође најмање 40 дана од последње појаве заразе, а то се десило 18. фебруара у једном алексиначком домаћинству.

Први случај афричке куге свиња на подручју општине Алексинац званично је евидентиран  30. јануара у селу Мозгову. Последњим решењем надлежног министарства, односно Управе за ветерину проглашено је 12 насељених места у општини као заражени круг. Сва остала насељена места у општини су угрожени круг.

Фотографија као илустрација.

Снежана Митровић,кординатор службе која прати спровођење наложених мера је на данашњој седници Општинског штаба објаснила тренутне активности ветеринарске службе и оне се углавном одвијају у угроженом кругу.

− Ветеринарска служба  најпре је у зараженом кругу, извршила  попис свих газдинстава на којима се држе свиње, а затим извршила и обележавање и евидентирање тих животиња. Поред тога, прати здравствено стање животиња на терену, узима брисеве ради провере њиховог здравственог стања и углавном поред тога ради и едукацију становништва. Што се тиче плана за ову текућу недељу с обзиром да су извршили контролу зараженог круга, ветеринари ће радити угрожени круг. Дакле све оно исто што су радили у зараженом кругу, исто попис газдинства, попис свиња, контрола здравственог стања на терену код животиња − каже др Снежана Митровић.

Трговина свињама и прасадима још увек је забрањена, као и клање тих грла за месо које би било у промету. Једино је дозвољено клање за сопствене потребе, наравно уз дозволу ветеринарске службе.

− Промет свиња на сточним пијацама је је и даље забрањен, као и свако окупљање животиња и наравно трајаће и даље. Према правилнику, укупно 40 дана уколико се не појави нови случај − објаснила је др Снежана.

Сточарима остаје нада да неће бити нових зараза у наредних двадесетак дана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 1 =