Вакцинација у Алексинцу: Позив старијима од 65 да се пријаве

Интензитет вакцинације на подручју општине Алексинац зависи од спискова које доставља еУправа из Београда. Пункт у алексиначком Дому здравља има знатно веће капацитете за давање вакцине него што сада ради. Један од разлога што нема обилније вакцинације може да буде и број пријављених грађана старости изнад 65 година из наше општине.

По речима председника општине Далибора Радичевића број пријављених старијих наших суграђана је испод републичког просека. Зато је први човек алексиначке локалне самоуправе позвао особе старије од 65 година да се пријаве за вакцину и најавио преузимање конкретних активности како би им се помогло приликом исказивања заинтересованости преко еУправе.

У алексиначком Дому здравља кажу да се вакцинација одвија по плану, али да су спремни да и већи број особа на дневном нивоу вакцинишу. Већи проблем су 170 пријављених непокретних особа које требају да се вакцинишу код куће, пошто екипа и санитет морају после давања вакцине да пола сата остану у дежурству код примаоца цепива.

− Ми не радимо пуним капацитетом што се тиче вакцинација, нити имамо увида у тачан број пријављених. Комплетне спискове за вакцинацију добијамо из Београда. И оног дана када добијемо спискове тог дана и вакцинишемо вакцинама које су за те људе предвиђене. Све иде по плану, не видим да се предуго чека на долазак на ред, како се то каже, од тренутка пријаве, те апелујем на људе да се пријављују и наравно врло брзо ће доћи на ред − каже др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу.

Што се тиче укупног броја вакцинисаних до јутрос, у општини Алексинац он је око просека на нивоу државе. Вакцинисано је 4.476 особа или процентуално 10,65 одсто одраслог становништва, односно 9,32% укупног становништва. До сада су комплетно вакцинисане, са две дозе, 2.864 особе и то америчком, кинеском и руском вакцином, што је 6,81% одраслог становништва.

Највећи број грађана је вакцинисан кинеском вакцином, 2.943 особе, а дата је и 451 америчка вакцина, 639 руских и 444 вакцине астразенека.  Први човек алексиначког Дома здравља каже да добијају све врсте вакцина.

− Ми имамо све четири вакцине, то јест добијамо их онда када добијемо и списак за тај дан. Вакцина не седи у Алексинцу тј. постоје неке дозе, одређене залихе, али се те залихе врло брзо потроше и наравно испоручују нон-стоп. Стално имамо испоруке вакцина сходно списковима које добијамо за тај дан − објашњава епидемиолог др Живадиновић.

Из алексиначког Дома здравља поручују грађанима да ако има оних који су раније добили датум за ревакцинацију, а позив нису добили, да се јаве на пункту за вакцинацију у Дому културе, како би здравствено особље контактирало Београд и утврдило где је проблем.

Сви заинтересовани за било коју вакцину треба да се пријаве преко еУправе, а биће позвани на вакцинацију када изабрана вакцина буде доступна и када дођу на ред, стоји поред осталог на званичном сајту алексиначког Дома здравља.

А да вакцинација протиче веома безбедно и да скоро нема никаквих значајнијих нежељених ефеката потврдио нам је и др Живадиновић.

− Нисмо имали неке веће озбиљније нежељене догађаје, нити реакције. Десило се да се пар људи онесвестило, али не због тога што су примили вакцину. Неки чак и пре вакцине, једноставно нису доручковали. Те апелујем на њих да дођу на вакцинацију, да доручкују, па да се онда појаве и да приме вакцину − каже др Живадиновић.

Фотографије из архиве.

Један коментар

  1. Supruga i ja smo se prijavili 19.01. i izgleda da sad treba da čekamo dok se ti stariji ne smiluju da se prijave iako imamo po 64 god

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − 5 =