Најављују из локалне самоуправе: Помоћи ћемо старијама да се пријаве

Резултатима вакцинације на територији општине Алексинац здравствена струка и државне установе које спроводе тај процес не могу у потпуности да буду задовољни. Иако је око 11 одсто одраслог становништва општине вакцинисано, а ревакцинисано око 7 одсто, старосна структура особа које су вакцинисане је нездовољавајућа. Недовољно је оних који су и најугроженији. Према подацима Министарства државне управе и локалне самоуправе, који су достављени Општини Алексинац, број лица старијих од 65 година који су се пријавили за вакцинацију је испод републичког просека.

Да би тај проблем био отклоњен и да би се старијим грађанима помогло око пријављивања еУправи алексиначка локална самоуправа је најавила неколико активности у сеоским подручјима. Тако у већим насељима обезбедиће се интернет веза и присуство општинских службеника који ће пружати техничку помоћ најстаријима који желе да се пријаве за вакцинисање.

− Оно што ћемо ми радити у неком наредном периоду јесте да омогућимо и људима који су старији од 65 година, а можда немају ни техничке могућности да се сами пријаве преко еУправе, да то учине  преко наших месних канцеларија које се налазе на територији отпшине Алексинац. Запослени у њима добиће и радну обавезу да морају да сагледају сва лица старија од 65 година која дођу код њих  и да их пријаве за вакцинацију. Поред тога организоваћемо и пунктове у већим насељима где ће наш службеник одавде, са одговарајућом интернет везом, бити доступан тим нашим суграђанима и да може да их пријави. Сви знамо да имамо доста старачких домаћинстава где једноставно људи нису довољно информатички писмени да то могу и да ураде сами − објашњава председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

На подручју општине Алексинац, а нарочито на сеоском подручју живи значајан број старачких домаћинстава, која често самостално живе. Тако да су ове активности локалне самоуправе веома корисне, али у целој кампањи треба да се укључи и здравствена струка. Она треба на квалитетан начин да пружи најстаријима валидне информације о значају заштите путем вакцине, нарочито када се у јавности од појединаца могу чути и разни негативни ставови о вакцинацији.

фото из архиве.

Представници здравствене струке који су се и сами вакцинисали упутили су апел грађанима да се пријаве за вакцинацију, јер је то у њиховом интересу. То могу да ураде путем електронске пријаве на порталу – https://euprava.gov.rs/imunizacija-covid-19 за имунизацију против вируса Covid 19.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 16 =