Зашто се разбољевају и вакцинисани и која је вакцина најбоља?

Вакцинација и вакцине су омиљена тема међу грађанима Србије. По овом питању почели смо да се понашамо као према фудбалу. Разумемо се у ствари о којима реално не знамо много. Као што имамо фаворите међу играчима, тако имамо и међу вакцинама. Прави стручњаци пак кажу да не треба имати своје фаворите, већ је најбоља и најбезбеднија вакцина она са којом можете да се најбрже вакцинишете.

− Препоручујем свакоме када пожели да се вакцинише оде на сајт еУправе да пријави ту своју жељу и да уопште не бира вакцину. Значи она вакцина која буде прва дата она је најбоља. То није фраза, то није клише. Једноставно то је заиста тако. Тако ћемо ми сви без обзира коју вакцину да примимо морати да се ревакцинишемо на одређено време. Време ће показати које је то време. Да ли ће то бити на шест месеци или годину дана или на годину и по, ми то у овом тренутку не можемо да знамо. Једноставно морамо да сачекамо да прође одговарајуће време − потврдио је за наш медиј алексиначки епидемиолог и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић.

За оне који се вакцинишу и ревакцинишу веома је битно да наставе са применом заштитних мера у борби против вируса као што је ношење заштитних маски, држање физичког растојања и појачана хигијена руку до потпуног стицања имунитета. У супротном може доћи до оболевања особе иако је примила обе дозе вакцине.

− Да бисте били сигурни да имате пун имунитет мора да прођу три недеље од друге дозе, то је оптимално. Међутим, ви можете да добијете и крајем четврте недеље од друге дозе обољење зато што сте се негде у трећој недељи пре постизања пуног имунитета инфицирали. Такође, треба да знате да нисмо ми сви као компјутери једнаки једно другом, напротив, сваки се човек разликује. Некоме ће имунитет да се створи за две недеље, некоме ће требати можда и четири. Према томе, биће таквих случајева увек, али је проблем што се људи опусте након вакцинације и пре него што знају или да су истекле три недеље или да су проверили свој ниво антитела у одговарајућој лабораторији, они не могу бити сигурни да су заштићени зато морају да се понашају потпоно исто као да нису примили вакцину најмање три недеље након друге дозе – објаснио је доктор Живадиновић.

Наш саговорни каже да за сада нема поузданих података колико дуго траје заштита вакцинисане особе и да ће први обимнији резултати бити видљиви у Израелу који је најдаље одмакао у вакцинацији становништва. Колико дуго вакцина штити наш организам питали смо доктора Живадиновића.

− Одговор је – не знамо, и то што постоји од нових сазнања с тим подацима не бих баратао из једног простог разлога што мора да се истраживање уради на великом броју људи јер кажем сви смо ми различити и када видимо који је просек на једном огромном броју људи, а ту ће Израел да предњачи јер је успео да вакцинише неколико милиона људи и већ сада додељују зелене пасоше како их они зову са којима људи могу да се нормално крећу, да се понашају нормално као и пре, да иду у ресторане или на друге видове јавних скупова – завршава доктор Живадиновић.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =