Најављено обележавање осам деценија од стрељања на Житковачком гробљу

Неколико удружења грађана најавило је, још у септембру месецу, да ће ове године организовати обележавање 80. годишњице од дана када је на Житковачком гробљу стрељано 44 родољуба, 5. децембра 1941. године. Међу убијенима од стране фашиста било је 33 Рома.

На заједничкој седници представника Удружења стваралаца у култури „Завичај” из Житковца, Удружења бораца Алексинац и Удружења пензионисаних подофицира Србије – Општински одбор Алексинац, одржаној 11. септембра, предложена је одређена санација простора где је обављено поменуто стрељање и на коме постоји већ одређено спомен-обележје. Списак предложених активности обухвата и комунално уређење Житковачког гробља.

У алексиначкој локалној самоуправи су нам казали да су одређене акције већ предузете и да је део простора сређен колико су могућности дозвољавале у том тренутку, а да ће неки од захтева бити реализовани у наредном периоду, када се за то стекну услови. И у Комисији за обележавање важних датума из наше локалне прошлости потврдили су нам да су обављене одређене поправке и уређења и да сада то пристојније изгледа него првобитно.

Вероватно да подносиоци предлога неће у потпуности бити задовољни са оним што је урађено и сигурно да Месна заједница Житковац и актуелна локална самоуправа треба стално да раде на сређивању тамошњег локалног гробља. За садашњи тренутак битно је да се путем обележавања оваквих догађаја из прошлости пробуди наша колективна свест о жртви наших предака за опстанак и очување слободарског духа који је карактеристичан за људе на овим просторима.

Наша екипа је, пре двадесетак дана, посетила овај простор и стекла је утисак да се ствари крећу у добром правцу, али да има још доста да се ради на сређивању тог места. Тада смо затекли и последице наше лоше нарави да смеће одлажемо тамо где нам је згодно, а не где је потребно.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =