На вашару за сваког понешто

Високе температуре од раног јутра нису омеле вашарџије да се окупе у улици између Моравице и спортских терена на традиционалном Петровданском вашару.

Овогодишња понуда на тезгама се не разликује много од минулих вашара, па ће тако сви они који су навикли да се понове на вашару моћи да у наредна три дана претежно пазаре гардеробу, цвеће, слаткише, лимарске производе, а може се наћи и бела техника, али већином половна.

Према квалитету робе, такве су и цене које се много не разликују од оних у трговинама, али ово је прилика за оне који воле да се погађају да ситнице набаве нешто јефтиније. Од умећа ценкања зависи ко ће боље проћи, продавац или купац.

Петровдански вашар је од давнина био велики празник. Српска православна црква и верници славе Дан светих апостола Петра и Павла, празник познатији као Петровдан. У народу се за овај значајан црквени празник казује да је до подне Петровдан, а од подне Павловдан.

Иначе, Петар и Павле нису били браћа, како се верује. Апостол Петар је разапет на крсту (и то наглавачке, по сопственој жељи јер се сматрао недостојним да издахне у положају у којем је Христ разапет), док је апостол Павле посечен, по заповести цара Нерона, 67. године, истог дана када је убијен и Петар. Дан апостола Петра је у нашем народу строго светкован, па тог дана нико није радио у пољу, чак ни башту нико није заливао.

У календару манифестација у Србији записано је да се Петровдански вашар одржава у Алексинцу, Барошевцу код Лазаревца, Обреновцу, Љигу, Неготину, Пожеги, Текеришу, Смедереву, Великој Плани, Варварину, Стопањи, Злоту, Руменки код Новог Сада, Србобрану. Поборници вашара објасниће да ће многи  истрпети врућину, прашину, буку, кишу, бол у ногама зарад вашарских чаролија каквих нема у климатизованим тржним центрима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × three =