На ПИП-у: Промовисана „Бубна опна”

Књигу „Бубна опна” ауторке Гроздане Олујић, у оквиру пратећег програма позоришног фестивала који се одвија у нашем граду, представио је приређивач театролог др Миливоје Млађеновић. У књизи је обухваћен радио-драмски опус Гроздане Олујић који обухвата 12 дела писаних за радио и једно за ТВ.

Млађеновић је напоменуо да се тематски корпус у њеним радио драмама, доминантно, као и у њеној прози, тиче одрастања у ратном раздобљу, у време окупационе немачке власти, положаја младих у периоду поратне изградње, судбине интелектуалаца.

− Одрастање у ратном раздобљу је очекивана тема, јер је то обележје искуственог и доживљеног у животу Гроздане Олујић, па се оно нужно рефлектовало и у њеним радио-драмским облицима. Реминисценције на рат се појављују скоро у свим радио драмама, некада као сећање, некада као сан, као траума – казао је Млађеновић.

Осим дела која у основи имају доживљаје јунака из рата, у њеним радио-драмским остварењима могу се препознати и тематске линије као што су приказ кошмара који доживљавају њени јунаци, пореклом из руралне средине који су се обрели у граду, затим породичне и љубавне приче, радио драме које захватају подручје митског и егзотичног света, али и са фантастичном потком.

Ову ауторку на неки начин везује и југословенски црно-бели играни филм „Чудна девојка” снимљен 1962. године у режији Јована Живановића. Он је по жанру драма, а темељи се на њеном роману „Излет у небо”. Гроздана Олујић је написала сценарио за поменути филм заједно са чувеним новинаром Југом Гризељом. Овај филм сматра се једним од првих остварења такозваног црног таласа.

Иако се на промоцији није могла купити књига „Бубна опна” коју је ове године издала Српска књижевна задруга, ипак ко буде у прилици да до ње дође, треба да јој посвети читалачку пажњу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + eleven =