На 13. Смотри: Велико интересовање за хорску музику

Велика сала Дома културе синоћ је била домаћин Тринаесте, традиционалне смотре хорова, оркестара и камерних ансамбала, која из године у годину окупира све већу пажњу како учесника тако и поштовалаца, односно публике. На овогодишњој Смотри представила су се три оркестра и шест хорских дружина.

На самом почетку, чланови хора Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић” извели су нумере „Један стари мрав” и „Музика на струју” под диригентском палицом Братислава Младеновића. А након хора представио се и оркестар ове установе и то нумерама „Магична песма” и „Зум зум коло”. Оркестром је дириговала Кристина Пешић.

Хор „Певница” такође је био учесник синоћне Смотре. Ова певачка дружина извела је народне песме у арнжману великана Јовице Гавриловића и Марка Стевановића, који диригује овим хором. Тако су се у њиховом програму могле чути нумере „Мајка Мару световала”, „Лепе ли су, нано, Гружанке девојке”, „Шано душо” и „Видиш мајко оно брдо горе”.

Алексиначки градски оркестар извео је нумере „Болеро”, „Сирба атрактива” и „Хајдучка песма”. Овај музички састав сачињен је од професора музичке школе, као и од реномираних уметника на инструментима.

Својим наступом представио се и хор Основне школе „Вук Караџић” из Житковца, којим руководи Милан Петковић. Они су извели Химну школе, коју је компоновао и аранжирао сам Петковић, као и нумере „Густа магла” и „Весели се српски роде”, која је изазвала позитивне реакције публике и награђена је великим аплаузом.

На висини задатка био је Хор и оркестар Алексиначке гимназије који води професорка музичке културе Ивана Лукић,а који се представио нумерама „Ово је Србија”, „Пресвјатаја, Пречистаја” и „Алелуја”.

Двема нумерама „Маријо, дели бела кумријо” и „За милион година” наступио је и Омладински хор Центра за културу и уметност Алексинац, који већ дуги низ година успешно води Миља Миловановић.

Сам крај програма био је резервисан за Алексиначки мешовити хор „Шуматовац”, најстарије певачко удружење на територији наше општине, чији је синоћни репертоар био сачињен од народних песама „Момичића, црни космичића” и „Ајде Јано”, као и од нумера „Riu, riu, chiu” и „Уралска рјабинушка”. Хором успешно руководи Димитрије Голубовић.

Смотру хорова, оркестара и камерних ансамбала традиционално организује Основна музичка школа „Владимир Ђорђевић” у сарадњи са Центром за културу и уметност, под покровитељством Општине Алексинац.

Више фотографија на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =