Korona

Мере за спречавање ширења корона вируса: Неодговорност није храброст

У циљу спречавања ширења и сузбијања заразне болести covid-19 Влада Републике Србије је на данашњој седници усвојила додатне мере. У складу са тим уводи се привремена забрана уласка у Србију за стране држављане који долазе из подручја са интезивном трансмисијом корона вируса. То се односи на особе које су боравиле у Италији, појединим провинцијама НР Кине, Јужној Кореји, Ирану и деловима Швајцарске. Такође, уведена је препорука за стриктно поштовање забране путовања запослених у систему здравствене и соијалне заштите у Србији у земље са интезивном трансисијом covid-19, као и жариштима епидемије.

Иако за сада нема препоруке или забране када су у питању путовања на осталим дестинацијама широм света, ипак није на одмет да се избегну непотребна путовања. Да наши суграђани делимично реагују на такве догађаје показује и чињеница да су у овдашњим туристичким агенцијама отказана сва осмомартовска путовања за Италију. За разлику од Италије у остале европске дестинације било је путовања и према причама наших саговорника није било већих непознаница нити значајнијих контрола приликом изласка и уласка у земљу.

̶ Што се тиче граничних прелаза нема никаквих значајних задржавања и проверавања која се односе на корона вирус. Стање је мирно, приметно је да се маске врло ретко носе, мада је видно смањен број туриста – каже нам једна суграђанка која је недавно боравила у Словачкој и Аустрији.

Да опрез није на одмет када су у питању путовања и понашања на јавним местима показују искуства у земљама где је овај вирус знатно присутнији. Према писању медија Кинези се успешно боре са вирусом захваљујући дисциплинованом понашању, а у Италији нису баш стриктно поштовали препоруке о избегавању контаката и окупљању на јавним местима, наричито млада популација, па је дошло до наглог ширења вируса.

Иако нас уверавају да не траба паничити, ипак би свако од нас требало да размисли да неодговорност није храброст уз нашу познату крилатицу „неће баш мене”. Зато је неопходно да се прате савети струке, а и Влада Србије позвала је данас грађане да искључиво дају поверење струци.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =