festival meda

Новине за мале произвођаче: Мед једноставније и брже у трговинама

Др Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије, најављује да ће квалитетан домаћи мед од малих индивидуалних произвођача лакше и брже стизати до потрошача, сада и преко трговинских радњи. Захваљујући новим прописима прилагођеним европској пракси, која је била либералнија од наше, пчелари ће једноставније да пакују мед и да га пласирају у трговинама.

̶ Ми смо једног тренутка наследили практично из СФРЈ пропис по коме је сваки пчелар морао да има малтене исте просторије као и било која фирма за откуп и пласман меда. Тек прошле године, након максималног разумевања надлежних и уз све разговоре који су трајали више година, ова поставка у министарству донела је одлуку да нам изађе у сусрет и да прописе приближи Европској унији. Ми смо добили један нови правилник у вези са просторијама који је практично омогућио да сваки пчелар уз апсолутно минималне услове може да региструје просторију у домаћинству ̶ каже др Живадиновић. 

Он је објаснио да пчелар треба да пошаље захтев министарству, то јест управи за ветерину. Након тога ће моментално добити такозвани РС број који је регистарски број тих просторија и моћи ће да пласира мед.

Med
Фото: СПОС 

Након недавног састанка у Управи ветерине, према речима првог човека пчеларске организације, решен је још један ограничавајући фактор, а то је да се раније овакав мед могао пласирати само искључиво путем пијаца, сајмова и наравно кућног прага.

Rodoljub i med
Извор фотографије: Фејсбук

̶ Закључено је да нам није потребна измена правилника коју смо ми тражили у вези са пласманом малих количина из простог разлога што се мед по закону третира као примарни пољопривредни производ. Што значи у трговинама на тржишту има исти статус као што има кромпир, купус или било које поврће које пласирају трговине. Практично пчелар може да преда мед било којој трговини која наравно жели да купи мед – објашњава наш саговорник. 

Нормално мед треба да буде спакован у тегле, треба да има одговарајућу етикету у складу са законом. По најновијим законима паковање мора да има и бар код и наравно РС број који је добио од стране управе за ветерину. Тако да потрошачи имају све неопходне информације у везу са медом.

̶ Мед мора да има комплетну анализу како закон тражи. Значи декларацију, етикету и тако даље. На њој мора да пише све што треба да пише. Ми смо наше чланове обавестили шта све етикета по најновијим прописима мора да садржи. Тако да је много тога поједностављено и пчелари коначно могу заиста да пласирају мед директно без икаквих проблема ̶ каже др Живадиновић и додаје да је то у интересу и пчелара и потрошача. 

Још једна добра вест је да се примарним пољопривредним производом сматрају и мешавине са рецимо орасима, лешницима и тако даље. То су практично мешавине два или више примарних пољопривредних производа. Једино што не сме то је да ти производи не буду третирани у складу са законом.

̶ Рецимо не смете лешнике да печете. Можете их мешати онако натуралне какви они јесу, ако их печете то се већ сматра прерадом. И онда не можете да пласирате као примарни пољопривредни производ јер он више није примарни пољопривредни производ ̶ појашњава први човек српске пчеларске организације. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − two =