Skupština

Мање времена пред скупштинском говорницом?

Од наредне седнице, алексиначки одборници имаће ограничено време од осам минута, односно пет минута за дискусију и три минута за додатно образложење, по тачки дневног реда. Тачније сваки одборник по једној тачки ће моћи да добије реч највише два пута, док је до сада број јављања био неограничен. Ово између осталог предвиђа нови пословник, који је јуче усвојен већином гласова одборника владајућих партија, али уз оштру критику и незадовољство дела опозиције.

Skupština
Драган Милојевић

Секретар Скупштине општине Драган Милојевић у разговору за наш сајт потврдио је да је усвојени пословник у складу са законским изменама, рекавши да овим нису укинута нека велика права одборника. Одборник који је добио увреду од колеге за скупштинском говорницом има право на реплику у трајању од три минута, док је право реплике на реплику новим пословником укинуто.

Шеф сваке одборничке групе, председник општине, његов заменик, као и члан Општинског већа имају право да говоре до 10 минута по свакој тачки дневног реда.

Усвајању новог пословника највише се противио одборник Иван Димић из ДСС-а, тражећи на почетку седнице да се ова тачка скине са дневног реда. Он сматра да усвојени правилник више ограничава права одборника у односу на претходни, што је потврдио и у изјави за Алпрес.

Skupština
Иван Димић

‒ По новом пословнику садашња власт је одлучила да се обрачуна са опозицијом смањењем простора за дискусију, ограничавањем права на реплику. Све оно што се већ примењивало у републичком парламенту од стране Маје Гојковић и напредњака, због чега је на крају дошло до бојкота парламента од стране опозиције, припрема се и овде. Овде је циљ да се опозиција ограничи на минимално излагање и да скупштине трају 15-ак минута како би они изгласали то што треба да изгласају и да све друго остане у магли. Можда мора да се донесе нови пословник, али не овакав то је сигурно – сматра Димић. 

Skupština
Миодраг Вељковић

Интересантно да је амандмане које је већина и усвојила на пословник поднео одборник из владајућег СНС-а Миодраг Вељковић, који је успео да издејствује и додатне минуте за шефове одборничких група и саме одборнике.

‒ Примера ради додато је још по три минута на друго јављање одборника, што првобитно није било предвиђено пословником. Значи једна одборничка група од шест одборника по свакој тачки може да говори сат времена. Ако има 24 тачака дневног реда, значи једна одборничка група било опозициона или позициона, може да говори 24 сата о теми целог скупштинског заседања – каже Вељковић. 

Вељковић је у својим амандманима затражио да шеф одборничке групе, осим на десет минута уводног говора, има и додатних пет минута који му следују као одборнику.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 5 =