Данас се завршава 15. Фестивал меда

Овогодишњи Фестивал меда завршава се данас, традиционално на Дан светих четрдесет мученика, у народу познатијем као Младенци.

Један од сталних излагача на овој манифестацији, уједно и произвођач са четвородеценијским искуством, је Војкан Стојановић из Пчеларског газдинства „Стојановићˮ из Житковца.

‒ Пчеларством се бавим пуних 45 година и имам преко 160 кошница. Што се тиче производа поред багремовог, ливадског и шумског меда радим и препарате на бази пчелињег производа. Раније су се радиле анализе при ветеринарским институтима, сада се ради у најсавременијој лабораторији у Београду за контролу меда, млека, млечних производа и меса. Раде се параметри на антибиотике, суфанамиде, пестициде, као и које минерале мед садржи у себи ‒ каже Војкан Стојановић и наглашава да је прошла година што се тиче пчеларства била изузетно добра.

Гост овогодишњег Фестивала меда био је Иван Плужников из Сталаћа, који је изложио кошнице које сам производи.

‒ Моја породица и ја се бавимо пчеларством и производњом пчеларске опреме. Производимо све врсте меда, млеча, полена, прополиса и тренутно располажемо са 600 кошница ‒ поручује Иван и напомиње да његова породица има традицију бављења пчеларством још од 1926. године.

У минула три дана, Фестивал је окупио десетак произвођача меда са подручја наше општине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =