Омаж Брацку Станковићу

Синоћ одржано предфестивалско вече „Сећање на Брацка Станковићаˮ био је и најбољи могући увод у трећи Међународни фестивал „Viva harmonikaˮ који вечерас и званично почиње у нашем граду.

Вече посвећено рано преминулом Брацку Станковићу, наставнику хармонике у музичкој школи „Владимир Ђорђевићˮ отворио је директор Марко Јеленић сећањем на своје школске дане и свог наставника Брацка за кога је рекао да је био апсолутни слухиста и да је његов педагошки рад оставио значајан утицај на бројне генерације ученика музичке школе. Марина Биорац стручни сарадник ЦКУ прочитала је део из књиге коју је поводом јубилеја објавила музичка школа а који је посвећен овом изванредном педагогу и инструменталисти.

Остаће упамћено да је Брацко био виртуоз на хармоници било да изводи дела барокне музике или песме из корпуса румунског фолклора који је он изузетно волео. Формирао је и успешно руководио квартетом хармоника, али је посебан допринос раду школе дао и кроз вишегодишње вођење оркестра хармонике тада најбројнијег одсека школе. Волумен звука, импозантан број извођача и ниво интерпретације, били су у то време изван очекиваног оквира основне музичке школе, а успех у раду оркестра на многим такмичењима био је највреднији сегмент рада школе тог времена.

Успомене на свог некадашњег наставника са бројним посетиоцима у сали Дома омладине поделила је кроз своју причу и директорка ЦКУ Маја Радоман Цветићанин.

Овај омаж Брацку Станковићу музички су употпунили Вељко Милојковић и Драго Гарић студенти прве године Факултета уметности у Нишу, Данило Митић, мастер академске студије истог факултета као и наш суграђанин мр Дејан Живковић наставник стручног предмета на поменутом факултету. Они су маестрално извели композиције Баха и Скарлатија а трио Марко Јеленић, Александар Јеленић и Никола Живковић) ово предивно вече прожето сетом и дивним тоновима затворио композицијом румунског аутора Васила Пандалескуа.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =